Ženeva, analiza investicionih politika u Jugoistočnoj Evropi

U Ženevi je predstavljena analiza investicionih politika u Jugoistočnoj Evropi, a generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju Goran Svilanović je tim povodom izjavio da glavni nalaz studije pokazuje da je jača regionalna saradnja od presudne važnosti za privlačenje investicija.

Svilanović je rekao da je regionalna saradnja u Jugoistočnoj Evropi od presudne važnosti za privlačenje investicija, s obzirom na to da je strateški cilj ozbiljnih investitora koji dođu bilo gde u region da ostvare korist od tržišta veličine 20 miliona ljudi.

Dodao je da Veće za regionalnu saradnju u potpunosti prepoznaje postojeću konkurenciju i težnju svake pojedinačne ekonomije da privuče investicije.

Takođe, Veće će usmeravati region da zadovolji strateške potrebe korporativnih investitora tako što će se delovati zajednički i izbegavati "trku do dna", jer je zajednički strateški cilj regiona da privuče više investicija u svrhu regionalnog razvoja.

Kako je saopšteno iz Veća za regionalnu saradnju, studija je zasnovana na tradicionalnom UNCTAD Okviru investicijske politike za održiv razvoj, ali je po prvi put pripremljena sa osvrtom na region Jugoistočne Evrope.

U njoj se analiziraju glavne karakteristike nacionalnog i međunarodnog okvira politika koji utiče na investiranje, uključujući ulazak, tretman i zaštitu, procedure za osnivanje preduzeća, fiskalnu politiku i investicijske podsticaje, tržište rada i veštine, režim tržišnog takmičenja kao i inicijative za promociju investicija u regionu.

Za svaku oblast dat je niz konkretnih preporuka za unapređenje investicijskog okruženja i jačanje uticaja investicija.

"Nadamo se da će analiza investicionih politika pomoći ekonomijama Jugoistočne Evrope da dodatno unaprede investicionu klimu. S obzirom na to da konkurencija nekada može biti igra bez pobednika, UNCTAD snažno podržava saradnju u domenu investicija", rekao je Džejms Žan, direktor Odeljenja za investicije i poslovanje u UNCTAD-u.

Analiza investicionih politika nadopunjuje napore Berlinskog procesa generalno, a posebno Višegodišnjeg akcionog plana, koji se kratko naziva MAP, koje je pripremilo Veće za Regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu, a koji su potvrdili lideri regiona ovog leta u Trstu.

Priprema isprovođenje regionalnog programa reformi ulaganja, MAP-om su utvrđeni kao jedan od četiri prioriteta, zajedno sa trgovinom, mobilnošću i digitalnom agendom.

Svilanović je najavio da će region, pod okriljem Veća za regionalnu saradnju, uskoro započeti rad na utvrđivnju određenog broja politika koje će biti predmet reformi.

Objasnio je da postojeću konkurenciju treba pretvoriti u saradnju te da investiciona agenda treba da obuhvati heterogen skup politika i uključivati brojne različite aktere kao što su organi vlasti zaduženi za rad, porez, porezne poticaje, međunarodne sporazume o investiranju, zajedničku promociju investicija, i slično, kao i privatni sektor.

Analizu investicionih politika je sproveo UNCTAD u saradnji sa Investicionom komisijom za Jugoistočnu Evropu (SEEIC) Veća za regionalnu saradnju, a dokument je finalizovan nakon iscrpnih konsultacija sa nacionalnim zainteresovanim stranama iz sedam ekonomija Jugoistočne Evrope i to Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Moldavije, Srbije, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Kosova*.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво