"Dogovor o rešavanju problema u funkcionisanju Đerdapa"

U javnosti je snažno odjeknula vest da Rumunija krši ugovor iz 1995. godine o zajedničkom upravljanju "Đerdapom 1 i 2". Srbiji ne plaća naknadu za održavanje priobalja Dunava, zbog čega naša zemlja gubi 138 hiljada megavat-časova struje, odnosno pet miliona dolara godišnje. Srpski ministar energetike potvrdio je da od 2012. ima problema u fukcionisanju zajedničkih hidroelektrana i da je sa rumunskim kolegom dogovorio kako da se prevaziđu.

Delagacije Srbije i Rumunije, koje predvode ministri energetike Aleksandar Antić i Toma Florian Petku, sastale su se u hidroelektrani Đerdap 1 u Kladovu, kako bi razgovarale o pitanjima iz oblasti hidroenergetike.

"Đerdap 1 i Đerdap 2 su u zajedničkom vlasništvu Srbije i Rumunije i imamo obavezu da obezbedimo njihovo potpuno koordinirano funkcionisanje, investicionu politiku, održavanje, ali i pitanje obezbeđivanja dugoročne stabilnosti tih objekata", izjavio je Antić.

On je naveo da je sa rumunskim kolegom imao kvalitetan dijalog po više različitih tema.

"Neka od tih pitanja su i ona koja tangiraju neke probleme sa kojima se suočavamo u dužem periodu - mislim na pitanje funksionisanja Đerdapa, odnosno našeg zajedničkog postrojenja", dodao je Antić.

Antić ističe da je sa rumunskim kolegom definisan način na koji će se dijalog voditi i šta će biti ključni parametri.

"Kako ćemo obezbediti nastavak tih ciklusa koji su bili ugroženi u proteklih nekoliko godina. Pre svega, idemo u naredne dve nedelje na dijalog dva direktora, EPS-a i rumunske Hidroelektrike, nakon čega će Ministarstvo dobiti izveštaje. Takođe, ići ćemo na određene izmene u mešovitoj komisiji", naveo je Antić.

On je rekao da duboko veruje da ćemo taj sistem vratiti na način na koji treba da funkcioniše u skladu sa ugovorom.

Kako kaže, naša strana ne krije da poslednjih nekoliko godina postoje problemi, odnosno od 2012. godine su nastali "određeni problemi u realizaciji naših međusobnih ugovora i sporazuma".

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, direktori EPS-a i EMS-a Milorad Grčić i Jelena Matejić, kao i predstavnici "Srbijagasa", NIS-a i "Transnafte".

U delegaciji Rumunije bili su i predstavnici kompanija iz energetskog sektora i resornog ministarstva.

Na dnevnom redu međuministarskog sastanka su bila i pitanja iz oblasti hidroenergetike kao što su zajednički rad hidroelektrane Đerdap – Portile de Fier, saradnja operatora prenosnog sistema (Transelektrika Rumunija i EMS Srbija), zatim nafta i gas – saradnja CONPET SA sa Transnaftom i EMS Srbijom, saradnja Transgasa i Srbijagasa, kao i AGRI.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво