Prva dozvola za izvoz jagnjetine u Kinu

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je da je Srbija dobila prvu dozvolu za izvoz jagnjećeg mesa u Kinu.

Branislav Nedimović je tokom posete 84. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, novinarima pokazao kako izgleda certifikat, odnosno dozvola za izvoz jagnjetine u najmnogoljudniju zemlju sveta.

Prema rečima ministra, prva klanica je dobila dozvolu za izvoz, a do kraja juna još osam klanica će dobiti takvu dozvolu koja će im omogućiti izvoz neograničenih količina jagnjetine.

"Što se tiče goveđeg mesa, neophodno je da se završi još samo nekoliko detalja i vrlo brzo ćemo moći u Kinu, takođe u neograničenim količinama, da izvozimo i govedinu", rekao je Nedimović.

Što se tiče svinjskog mesa i mleka, on je kazao da bi do kraja godine trebalo da dobijemo i te dozvole, kao i dozvole za izvoz suvih šljiva.

Nedimović je zahvalio svim ljudima iz Ministarstva poljoprivrede i ljudima iz Kine na urađenom velikom poslu, a kako je naglasio, najveći zahtevi pred našim proizvođačima su u delu kvaliteta, jer "kinesko tržište je izuzetno probirljivo i na njega može da prođe samo najkvalitetnija roba".

Ministar je na Novosadskom sajmu, zajedno sa v. d. šefa Delegacije EU u Srbiji, Oskarom Benediktom, obišao štand Ministarstva i Master halu Novosadskog sajma.

On je rekao da Ministarstvo na čijem je čelu ima dobru saradnju sa Delegacijom EU u Srbiji, posebno u projektima vezanima za IPARD projekte, a kako je naglasio, krajem septembra ili početkom oktobra, mogli bi biti raspisani i prvi konkursi za naše poljoprivrednike za sredstva iz pomenutog IPARD-a.

"U ovoj godini, prvi put ćemo imati potpuno završenu priču oko učešća u IPARD projektima i prvi put ćemo povući sredstva namenjena u tu svrhu", rekao je Nedimović.

V. d. šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da poseti Sajam istakavši da je to sjajna sajamska priredba.

"Srbija u odnosu na EU ima suficit od 600 miliona evra kada je reč o izvozu poljoprivrednih proizvoda. Veliki napredak je ostvaren u tom delu, a potrebno je dalje raditi na preradi hrane", kazao je Benedikt.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 18. maj 2017, 23:05) - anonymous [neregistrovani]

Tenis

Sada je jasno zašto Tenis nikako nije bio siguran da li dolazi na tržište, a jasno je i zbog čega je Srbija (pod diktatom EU) uništila svoju proizvodnju - da bi nam sad došle firme iz EU, da izvoze umesto nas.

(četvrtak, 18. maj 2017, 17:52) - anonymous [neregistrovani]

Република Српска

ти наставити кукати, а паметан човјек ће смислити како да производи јагањце.

(četvrtak, 18. maj 2017, 17:09) - anonymous [neregistrovani]

Odg na Jagnjetina

Morao sam se smejati jer sam mislio baš ovakav isti komentar napisati! Svaka čast odličan komentar! Australija koja je najveći izvoznik jagnjaca i ovaca na svetu ne može da zadovolji Indonezijsko tržište sa ovčetijim mesom a mi stvarno ne možemo nego jedno Kinensko selo a sa goveđim mesom ni četvrtinu sela a po ovim izjavama izgleda da ćemo konkurisati Australiji i sa goveđim mesom Argentini! 

(četvrtak, 18. maj 2017, 16:57) - anonymous [neregistrovani]

Da

Istina je to da nemamo nista od toga,ali propagandno lepo zvuci.

(četvrtak, 18. maj 2017, 16:27) - Nenad [neregistrovani]

Ajmo ljudi....

Da zasucemo rukave i da se radi, dosta vise kukanja i prenemaganja, non stop trazimo dlaku u jajetu a 2/3 Srbije je u parlogu sela opustela zemlja prazna.

(četvrtak, 18. maj 2017, 16:25) - anonymous [neregistrovani]

wow

Super, ali onda nama nista nece ostati ili ce cene da poskupe. Znaci otvaramo uvoz....

(četvrtak, 18. maj 2017, 15:07) - kepri [neregistrovani]

jagnjetina

Koju jagnjetinu,koju govedinu,u koju Kinu,pa mi bre imamo junetine i jagnjetine za jedno Kinesko omanje selo,a šta posle,da izvozimo nacrtane krave i ovce.