Kineski investitor uložiće 35 miliona dolara u Kuli

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević potpisao je u Kini sa Jingom Guolingom, vlasnikom kompanije "Zhejiang Kangui Sanitary Wape" iz Juhuana, Memorandum o razumevanju koji predviđa investicije u vrednosti od 35 miliona dolara i zapošljavanje 500 radnika u fabrici "Istra" u Kuli.

Memorandum o razumevanju, koji je ministar Vukosavljević potpisao u ime Vlade Srbije, predviđa da kineski investitor u periodu od 2017. do 2020. godine realizuje poslovni poduhvat na teritoriji Republike Srbije u okviru koga će zaposliti ukupno 500 radnika i uložiti ukupno 35 miliona dolara u fabriku slavina i vodovodnih armatura u pogonima bivše fabrike slavina "Istra" u Kuli.

Investitor je internacionalna kompanija koja se bavi proizvodnjom visoko kvalitetnih slavina, kuhinjskih i kupatilskih armatura, kao i ostale sanitarne opreme i treći je po veličini proizvođač ovih proizvoda u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, stoji u saopštenju mjinistarstva.

Planirano je da se u fabrici u Kuli sprovede kompletan tehnološki postupak, od livenja do završne obrade, a vrednost godišnje proizvodnje bila bi oko 50 miliona dolara, najvećim delom namenjena izvozu.

Za ovu veliku investiciju u Srbiji kompanija ima podršku svoje provincije Žejiang i administracije u Pekingu u okviru projekta "Novi put svile".

Kineski investitor prethodno je obavio razgovore u Ministarstvu privrede, Razvojnoj agenciji Srbije, Pokrajinskoj Vladi i Opštini Kula, a u koordinaciji sa ambasadom NR Kine u Beogradu.

S obzirom na to da je reč o industrijskom pogonu realne proizvodnje i otvaranju velikog broja novih radnih mesta, kao i da sličan pogon ne postoji u širem regionu, projekat je dobio podršku na svim instancama, ističe se u saopštenju.

Projekat ima strateški značaj za međunarodnu promociju Srbije kao povoljnog investicionog okruženja i lokalni ekonomski razvoj Opštine Kula.

Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina i Opština Kula strateški su opredeljene za privlačenje stranih ulaganja i spremne su da pruže punu podršku i zakonom propisane olakšice i podsticaje realizaciji investicija, navedeno je u saopštenju.

Ministar Vukosavljević boravi u Kini kao član delegacije u okviru zvanične posete predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво