OECD: Trampove mere će udvostručiti rast BDP-a SAD

Prema revidiranim prognozama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, najavljena velika potrošnja novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa i rezanje poreza bi trebalo da udvostruče stopu rasta američke privrede do 2018. godine.

Bruto domaći proizvod SAD će porasti za 2,3 odsto u 2017. godini i za 3,0 odsto u 2018. godini, saopštio je danas OECD, a prenosi agencija Frans pres.

To je znatno više u odnosu na OECD-ovu projekciju rasta BDP-a za ovu godinu od 1,5 odsto.

Tramp je obećao da će investirati u infrastrukturu 550 milijardi dolara, a tokom predizborne kampanje se takođe zalagao za veliko rezanje korporativnih poreza.

"Projektovano je da će se BDP vratiti na umereni rast u 2017. godini i da će ojačati u 2018. godini uglavnom zbog fiskalnih podsticaja, koji će posebno stupiti na snagu u 2018. godini", navodi se u izveštaju OECD-a, i dodaje da će najavljena fiskalna podrška podići rast BDP-a između pola i jedan odsto u 2017, odnosno 2018. godini.

Globalna ekonomija će, takođe, imati koristi od najavljene potrošnje u SAD, i ostvariće rast od 3,3 odsto u narednoj godini, u 2018. godini rast od 3,6 odsto, a u 2019. od 2,9 odsto, saopštio je OECD.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво