Šta jadarit može da donese Loznici i okolini?

"Rio Sava", ćerka-kompanija svetskog rudarskog giganta "Rio Tinto", u završnoj je fazi projekta istraživanja novog minerala jadarita u okolini Loznice. Trenutno rade tehničku, ekonomsku, ekološku i društvenu opravdanost projekta, a investitor je obavezan da do kraja 2017. Vladi dostavi potvrdu o rezervama. Od tog posla u lozničkom kraju imaju velika očekivanja.

"Rio Tinto" u selima Jadra – Brezjak, Slatina, Stupnica i Nedeljice – redak mineral istražuje već 12 godina. Otvoreno je stotinak bušotina. Meštani su zadovoljni jer kompanija unapred plaća zakup zemljišta, a po zatvaranju bušotina rekultiviše njive, tako da se, kažu, ne vidi gde se radilo.

"Od ovog do sada selo ima koristi jer su oni dosta učestvovali u poboljšanju infrastrukture. Puteve su popravljali, sada su svi putevi dobri, donirali su nešto i mesnoj zajednici. Mi se nadamo da će se otvoriti rudnik, jer nema posla", kaže Dragan Tomić, predsednik mesne zajednice Brezjak, Slatina, Gornje Nedeljice.

"Ovo je poprilično siromašna regija. Već se ušlo u velike vode da bi to stalo, tako da će to mnogo značiti za zaposlenje mladih ljudi, sada ih je trenutno puno bez posla", kaže Milenko Gligorić iz Loznice.

"Rio Tinto" periodično angažuje i do 150 ljudi. Računaju da bi otvaranje rudnika otvorilo do hiljadu radnih mesta.

"To znači nova radna mesta, to znači povlačenje pratećih aktivnosti koje bi bile u tesnoj vezi sa vađenjem rude. Siguran sam da bi to i u procesu obrazovanja donelo i jedan novi oblik obrazovnih profila za ovakve aktivnosti", kaže gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Britansko-australijska kompanija do sada je uložila 70 miliona dolara u Srbiju. Do kraja iduće godine investiraće još 20 miliona dolara.

Oko projekta Jadar "Rio Tinto" je u stalnoj sa komunikaciji sa predstavnicima grada Loznice, a svaka tri meseca svetski rudarski gigant organizuje i prezentacije gde lokalno stanovništvo može i direktno da razgovara sa investitorom.

Srbija je i dalje jedino nalazište na svetu novog minerala – jadarita. Procenjuje se da ono može da pokrije 10 odsto svetskih potreba za litijumom i borom, koji imaju široku primenu u elektro i raketnoj industriji i informacionim tehnologijama.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво