Vučić: Srećan sam što vidim gradilište sa 300 radnika

Fabrika za proizvodnju eksploziva "Prva iskra - Namenska" a. d. otvorila je novi proizvodni pogon, a svečanosti u Bariču prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je obišao i radove na izgradnji kinesko-francuske fabrike "Mei Ta" za proizvodnju delova za automobile i motore u Obrenovcu.

Vučića su na otvaranju objekta za oktogena i heksogena dočekali ministar obrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i direktor "Prve iskre" Stanoje Biočanin.

Posle toga, obišli su objekat za preradu delaborisanih eksploziva, čiji su građevinski i mašinski radovi završeni, a u toku je njegovo opremanje.

Kompanija "Prva iskra - namenska proizvodnja" a. d. osnovana je 1939. na starim pogonima kompanije "Vistad", a 1946. startovala je prva proizvodnja TNT-a.

Jedino je preduzeće domaće odbrambene industrije koje se bavi proizvodnjom, razvojem, regeneracijom i prodajom kako vojnog tako i civilnog, odnosno komercijalnog eksploziva.

Njihovi proizvodi namenjeni su granama privrede koje koriste eksploziv, kao što su rudarstvo, industrija nafte i gasa, industrija za preradu metala, putna industrija, ali i za proizvođače minsko-eksplozivnih sredstava i privrednih eksploziva.

Vučić je ranije danas obišao radove na izgradnji kinesko-francuske fabrike "Mei Ta" za proizvodnju delova za automobile i motore u Obrenovcu, koja bi trebalo da zaposli 1.400 radnika.

Istakao je da je ponosan što može da vidi gradilište sa 300 radnika i da se uvek raduje kad radovi brzo napreduju.

On je predstavnicima kompanije poželeo da što pre počnu da rade, ostvaruju profit, kako bi Srbija što pre počela da ubira porez.

Aleksandar Vučić je, gradilište investicije vredne 60 miliona evra, obišao sa ministrom privrede Željkom Sertićem, gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem i predstavnicima kompanije.

Rok za završetak radova, za koje je kamen temeljac postavljen 2. aprila ove godine, je juli 2017, a izvodi ih "Energogrup".

Objekat će se prostirati na 40.295 kvadratnih metara i nalazi se u Industrijskoj zoni na prostoru nekadašnje fabrike "Prva iskra" u Bariču kod Obrenovca.

Nova fabrika će proizvoditi blokove i nosače motora, turbopunjače i druge delove za poznate automobilske brendove poput Renoa, Forda, Be-em-vea i Dajmlera.

U prvoj fazi, do kraja 2018, planirana je investicija u pogon livnice i mašinske obrade u iznosu oko 40 miliona evra, dok je u drugoj, do kraja 2022, planirana investicija od 20 miliona evra u proširenje postojećeg pogona i u distributivni centar koji bi snabdevao tržište Evrope i Severne Amerike.

Memorandum o razumevanju o investiranju kineske Mei Ta grupe u izgradnju pogona u Obrenovcu potpisan je novembra 2014. u Vladi Srbije, Mei Ta grupa ima fabrike u Francuskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Kini i Indiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара