Grupa sedam donela nacrt plana za rešenje finansijske krize

Industrijski najrazvijenije zemlje sveta, članice Grupe sedam (G7), preduzeće sve neophodne mere za rešavanje najteže finansijske krize u više od pola veka, saopšteno je u Vašingtonu.

Ministri finansija i šefovi centralnih bankara zemalja G7 saopštili su sinoć posle sastanka u Vašingtonu da je usvojen plan u pet tačaka za savldavanje kreditne krize koja je pogodila finansijska tržišta širom sveta.

SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Japan, Italija i Kanada istakle su spremnost za "odlučnu akciju i korišćenje svih raspoloživih mera u borbi protiv ove krize", navodi se u saopštenju.

Prema akcionom planu G7, ekonomske sile obezbediće da banke "mogu da podignu kapital iz državnih i privatnih izvora u dovoljnoj količini da ponovo uspostave poljuljano poverenje".

Ovaj potez usledio je nakon odluke britanskog premijera Gordona Brauna da garantuje međubankarsko pozajmljivanje i da ponudi učešće države u nekim od najvećih banaka u zemlji u sklopu programa delimične nacionalizacije.

Čini se da je Evropa, nakon oklevanja nemačke kancelarke Angele Merkel, sada spremna da sledi London u ovom poduhvatu, što bi, kako se bankari nadaju, "povećalo vitalnu likvidnost finansijskih institucija".

Nemački list "Di velt" navodi da Nemačka radi na ovom planu, a viši evropski zvaničnik rekao je za "Frans pres" da je "Braunova ideja dobra i da će o njoj razgovarati članice evrozone na sastancima ovog vikenda".

Prema britanskom planu, obezbeđeno je 50 milijardi funti, novca poreskih obveznika, za kupovinu akcija banaka.

Zbog najnovije krize na finansijskom tržištu, samo američke berze su ove nedelje izgubile 2,4 biliona dolara, a 8,4 biliona prošle godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво