Gde je Srbija na trasi "Turskog toka"

Srbija i zemlje moguće učesnice u kopnenom delu projekta "Turski tok" ne treba da izlaze iz igre i treba da zauzmu aktivnu ulogu da bi se realizovao taj projekat, koji treba da zameni "Južni tok", rečeno je na naučnoj konferenciji "Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka".

Zemlje Balkana mogu da postanu tranzitno strateški važne i centralna spona u snabdevanju gasom potrošača u Evropi, od tursko-grčke granice, dokle treba da dođe "Turski tok", rekla je Irina Svistunova, stručnjak za Tursku Ruskog centra za strateška istraživanja (RISI).

Podsetila je da se, posle otkazivanja "Južnog toka" zbog uslova koje je Evropska komisija postavljala tom projektu, Rusija preorijentisala na isporuke gasa jugoistočnoj Evropi preko Turske, a time će se, kako je rekla, eliminisati i ucene Ukrajine, preko koje se sada odvija isporuka ruskog gasa za Evropu.

Turska želi da postane vodeća tranzitna zemlja za snabdevanje gasom potrošača u jugoistočnoj Evropi, a zemlje Balkana kao prirodna spona između Zapadne Evrope i Turske mogu, po uzoru na Tursku, da iskoriste svoj geografski položaj i uključe se u takav međunarodni energetski tranzitni projekat, rekla je Svistunova.

Odgovarajući na pitanje kako može da se računa da će "Turski tok" biti realizovan preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije, Mađarske i Austrije, kada "Južni tok" nije mogao da se realizuje preko Bugarske zbog zahteva Evropske komisije i pritisaka SAD, Svistunova je rekla da Rusija ima razloga da računa da će Turska, koja vodi sve nezavisniju politiku i koja, iako je članica NATO-a, nije uvela sankcije Rusiji, podržati izgradnju "Turskog toka".

"Turskog toka" od Rusije do Turske će biti, a kada je reč o daljem prolasku kroz Grčku ka ostalim zemljama, može se reći da će to zavisiti i od Grčke, u kojoj je situacija neizvesna, kako zbog finansijskih problema koje ima tako i zbog pitanja da li će i koliko vladajuća partija Siriza ostati na vlasti, ocenili su ruski eksperti.

Najslabiju kariku u lancu na trasi kopnenog dela "Turskog toka" predstavlja Makedonija, rekao je rukovodilac balkanskog sektora RISI Nikita Bondarev, koji je napomenuo da se 'u Makedoniji već sada dešava niz političkih skandala' i da će, po pitanju sudbine "Turskog toka", Makedonija verovatno postati druga Bugarska – odnosno zemlja koja je bila ključna za obustavu radova na "Južnom toku".

Ko će finansirati "Turski tok"

Odgovarajući na pitanje ko će finansirati "Turski tok" kada pomenute zemlje nemaju novčanih mogućnosti za to, urednik časopisa Gasprom Sergej Pravosudov rekao je da bi to mogla da uradi Evropska komisija, koja je blokirala "Južni tok", i to, kako je rekao, kada prestane da ulaže u "ukrajinsku crnu rupu".

Očekujem da će Evropska komisija naći zajednički jezik sa Turskom po tom pitanju, dodao je Pravosudov.

Rusija ne želi da gradi taj gasovod na svoj račun, ako ne bude u mogućnosti da transportuje više od 50 odsto sopstvenog gasa kroz taj gasovod, napomenuo je Pravosudov, što su ograničenja iz Trećeg energetskog paketa EU.

Podsetio je da je u planu izgradnja četiri podmorske linije "Turskog toka", od kojih je jedna planirana do Turske, a ostale tri namenjene za potrošače od tursko-grčke granice.

Te tri grane su pod velikim pitanjem jer ne bi bilo logično da se grade, ako niko ne bude želeo da gradi kopneni deo gasovoda od tursko-grčke granice do potrošača u jugoistočnoj Evropi, rekao je Pravodusov i ukazao da je ruski gas najpouzdaniji i najjeftiniji za evropske potrošače.

Ekspert iz Rusije Petar Iskenderov ukazao je da je Balkan raskrsnica transkontinentalnih puteva, na koji Sjedinjene Američke Države vrše sve veći uticaj, istakavši da je američka strategija da uz pomoć EU istisnu Rusiju iz energetskog sektora sa ovih područja, iako je Unija sa 70 odsto zavisna od uvoza nafte iz Rusije.

Napomenuo je da Rusija nije donela odluku da obustavi gradnju "Južnog toka" zbog finansijskih razloga, već zbog vanrednih okolnosti i protivljenja Evropske komisije, koja se, iako nema ovlašćenja za to, protivila izgradnji tog gasovoda.

Odustajanje od izgradnje "Južnog toka" nije umanjilo dobro mišljenje građanja Srbije prema Rusiji i to može biti dobar osnov za buduće ekonomske projekte, naglasio je glavni urednik "Nove srpske političke misli" Đorđe Vukadinović.

broj komentara 18 pošalji komentar
(sreda, 04. mar 2015, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

Nece dati SAD

Napasce Tursku IS ili vezano za EU Grcka ili Makedonija ne pristane kao sto nije Bugarska.

(utorak, 03. mar 2015, 11:40) - Благоја Крстић [neregistrovani]

Rezonovanje

@ Solarne plovce,
Ako se pogleda celi zivotni ciklus solarnih panela oni vishe zagadjuju zivotnu okolinu, proizvodni proces zagadjuje vodu a isto tako i njihovo recikliranje, tu mozemo da ukljucimo i baterije koje morash imati ako zelish da koristish solarn panele. Najcistija energija je atomska pa i gas, za sada. Ovo drugo solarni paneli ... fura lobi tih kompanija koje proizvode te panele veternjace itn,

(utorak, 03. mar 2015, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

Solarne plovce,

ili kako se vec zovu,isto su izvor energije.Mi imamo veoma mnogo suncanih dana.Gde su nasi elektro-inzenjeri,Teslini potomci,da se proizvode i stavljaju na krovove i eto nama energije izobilja,i to veoma jeftino.Napred nauko i tehnolozi,nadjite resenje za nas siromasni narod.Dosta je ponizavanja,prestanimo robovato koje-kome.Ako smo i braca sa nekime,novcanici(kese) nisu braca.Hvala.

(utorak, 03. mar 2015, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

Svi

znaju da su SAD preko Bugarske zapecatile sudbinu Juznog Toka,vidim Rusi su problem a realno problemi naseg regiona svi dolaze sa Zapada,Balkan je postao sirotinja koja se zadovoljava mrvicama i imaginarnim stvarima,a niko nije konstatovao da su sve zemlje oko nas koje su u EU izgubile suverenitet i drugi im kroje kapu uglavnom na stetu to je tako ocigledno...Ja ne zelim u takvu uniju,ne zelim da Srbija bude obican pijun na tabli.

(utorak, 03. mar 2015, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

Заблуде

Па ЕУ комисија је издала нови стратешки папир у коме се јасно каже да хоће смањити овисност од руских енергената. Иста комисија и извршни комесар за енергетику Немац Гинтер Етингер су блокирали са енергетским пакетом Јужни Ток. Турски Ток неће се реализовати јер стоји у контрадикцији већ споменуте стретешке одлуке. Балкан ће остати зависан од централне Европе и са тиме изгубити још више независности јер у ЕУ доминира само једна економска велесила: Немачка.

(utorak, 03. mar 2015, 10:02) - Rade [neregistrovani]

interes

Naravno da Rusija gleda svoj interes. To svaka normalna zemlja, svaki normalan čovek radi. Tako da su i ovi "naši" normalni jer su za svoj interes prodali navftnu industriju Srbije. Možda smo mogi imati svoj gas kad bi tu granu privrede Srbije vodili pravi ljudi a ne ...znamo već ko.

(utorak, 03. mar 2015, 09:46) - zarko Frankfurt [neregistrovani]

!

Evropi je potreban gas jer ima razvijenu privredu,to je "ono"sto mi nemamo,Evropa ima preko 500 000 000 potrosaca koji mogu sebi da priuste taj gas,"to je ono sto mi kao individualni kupci ne mozemo,tako da nemojte mnogo da se brinete zbog tog gasa iako bude prosao,ili opet ga ne bude kod nas se nece mnogo toga promeniti,za nasu privredu i populaciju mislim da imamo dovoljno pameti da pronadjemo alternativu,za pocetak termalni izvori koje Srbija ima i vise nego dovoljno,dao dragi BOG,ali Srbi ne mogu da se ujedine i sloze oko sebe i svoje pameti i nekim pametnim infrastrukturnim projektima pokrenu privredu i citavu zemlju napred,a ne kao sto je to vec neko lepo rekao igramo se izmedju dve vatre sa Rusima i Amerikancima i uvek preko nasih ledja,mi nadrljamo nema brace u danasnjem svetu vec samo goli interes!!!

(utorak, 03. mar 2015, 09:27) - anonymous [neregistrovani]

pametno receno

Pažljivo sa sumskim bogatstvom koje nasa Srbija ima, uzdati se sam u se I u svoje kljuse, tako kaže narodna Svi su mili I dragi I sve je super ako I sam plovis kako tako, a zavisnost od nekoga gotovo propao si sto posto. Rad, planiranje sutra vrlo precizno, sloga medjuljudska u licnoj kuci (Srbiji) pa to može da nas spase
Svako ko hoce I može da nas malo pogura dobro je doslo,super,a funkcionisati tako da samo cekas na nekog I nesto jednostavno nemoguce

(utorak, 03. mar 2015, 09:08) - Zivota Ristic Stuttgart [neregistrovani]

Odg na Braca

Koja bre braca!Svi koji tvrde da su nam Rusi braca gorko se varaju!Kada su to Rusi nama izasli u susret!Cak i ovaj dug za gas od 200 miliona evra moramo platiti do Marta a rok je vec prosao a nismo valjda jos platili pa postoji mogucnost novog konflikta sa Putinom koji je zapretio Srbiji da mora uplatiti dug pod hitno!Nema kod Rusa brace kad je lova u pitanju!

(utorak, 03. mar 2015, 08:32) - Dragoljub/München [neregistrovani]

Ako nekome nesto nije jasno....?

EU sa Merkelovom na celu direktno i indirektno je blokirala Juzni tok !
Bolje bi bilo da se svi anti-Ruski protagonisti bolje informisu ili ne pricaju tek tako!?