Читај ми!

Ko je zaustavio "Južni tok"

Predsednik Tomislav Nikolić kaže da Rusija ne bi odustala od izgradnje "Južnog toka" da Moskvi nije postalo jasno da Evropska unija neće dozvoliti taj projekat. Nemačka kancelarka tvrdi da Evropa nije otkazala "Južni tok" i da ga nijedna od evropskih država članica nije odbacila.

"Južni tok" je bila i tema razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom. Kako javlja Rojters, Merkelova podržava zahtev Bugarske da se obnove pregovori sa Rusijom o tom gasovodu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da treba ispitati sva pravna pitanja u vezi s projektom "Južni tok" i o novim mogućnostima razgovarati sa ruskom stranom.

Merkelova ističe da nemačka privreda ima veoma dobra iskustva sa Rusijom kao pouzdanim partnerom i podseća da su brojni ugovori za taj projekat već potpisani.

"Kada je reč o gasovodu 'Južni tok', možemo da kažemo da ga Evropa nije otkazala. Nijedna od evropskih država članica nije ga odbacila, već je Rusija izrazila sumnje. Mislim da je važno da se otvoreno govori sa Rusijom o tome kako će se stvari razvijati na osnovu važećih zakona", kaže Merkelova.

I bugarski premijer Bojko Borisov još se nada da će se problemi rešiti.

"Saglasni smo da ćemo nastaviti pregovore sa Rusijom u skladu sa evropskim pravnim normama", kaže Borisov.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da bi dogovor Rusije i EU bio olakšanje i za Srbiju.

"Ostavimo da to ostane pa da vidimo šta će biti, mada je meni predsednik Putin više delovao kao da neće biti 'Južnog toka', te da traži alternativu za prodaju gasa i izgleda da to radi sa Turskom", rekao je Nikolić.

"Ja bih voleo da se Rusija i EU dogovore oko 'Južnog toka'. To bi bilo ogromno olakšanje i za Srbiju i za Evropsku uniju, i pokazalo bi se da Evropska unija i Rusija mogu da sarađuju. Iz EU dobijem jednu priču, iz Rusije drugu, ne znam u čemu je spor", kaže Nikolić. 

Ruski predsednik Vladimir Putin iznenadio je Evropu 1. decembra kada je objavio da odustaje od gradnje "Južnog toka", navevši kao razlog protivljenje Evropske unije.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво