Kako do jeftinijih bankarskih usluga

Bankari su spremni da smanje kamate na minuse, ali očekuju jasnije instrukcije NBS kako da to učine u skladu sa zakonom. Istovremeno, napominju da je Srbija trenutno zemlja sa najvećom stopom nenaplativih kredita. Iako svi pričaju o kamatama, stručnjaci ukazu da su problem zapravo nizak nivo privredne aktivnosti i zaposlenosti.

Šanse da se kamate na zaduživanje smanje postoje, kažu bankari, ali napominju da još nema jasnih pravila na osnovu kojih će to učiniti.

Tržišni kolač u bankarskom sistemu u Srbiji sve je manji. Na prste se mogu izbrojati firme koje su kreditno sposobne i koje ostvaruju profit. Dokaz za to je podatak da tri poznate firme u Srbiji duguju oko 900 miliona evra, koje bankama ne mogu da vrate.

Klaudio Čezario, direktor "Unikredit banke", ukazuje da je u Srbiji trenutno 29 banaka, a da će tržište odrediti optimalni broj.

"Trenutno je Srbija zemlja sa najvećom stopom nenaplativih kredita. Ako me pitate za inicijativu za smanjenje kamata na minuse po tekućim računima, čekamo pojašnjenja detalja u okviru Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga od strane Narodne banke. Mislim da ima prostora za smanjenje kamata jer je i inflacija poslednjih meseci niža pa se to odnosi i na kamate. Posle toga mislim da ćemo imati najmanje kamate na ovom tržištu", ističe Čezario.

Postavlja se, međutim, pitanje da li će niže kamate popraviti sistuciju u sistemu gde su do skoro dužnici bili povlašćeniji od kreditora, a neplatiše od platiša.

Dušan Uzelac sa sajta "Kamatica" objašnjava da su kamate koji postoje za minuse velike delimično i zbog toga što je taj rizik za bankare i najveći.

"Ali, dodatno je i problem to što sve neplatiše po tom osnovu u stvari povećavaju kamatnu stopu. Svi naredni korisnici te usluge će platiti za sve neplatiše po osnovu tog proizvoda", kaže Uzelac.

Kamate nisu najveći problem, smatraju stručnjaci, već nizak nivo privredne aktivnosti i zaposlenosti. To utiče na smanjenu potrošnju što se odražava na manje javne prihode i tako ukrug.

Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić napominje da će, uprkos uvreženom mišljenju, profitna stopa u bankarskom sistemu biti vrlo skromna.

"U 2011. je bila 0,2 odsto u 2012. godini 1,2, a u 2013. biće između dva i tri procenta, pre plaćanja poreza", navodi Dugalić.

Iako banke više ne doživljavamo prijateljski kao pre deset godina, očigledno je da od njihove aktivnosti zavisi rast ekonomije, pa u ekonomskom lancu i one imaju svoju ulogu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво