Читај ми!

Kovanice za bakšiš i kusur

Kovan novac u Srbiji obuhvata tek oko jedan odsto ukupnog platnog prometa. Samo je kovanica od 20 dinara vrednija od sirovine od koje je napravljena. Jedan, dva ili pet dinara više ne služe za kupovinu, uglavnom završavaju kao kusur ili bakšiš.

Nekada nije bilo kumstva, a da ne zazvecka kesa. Danas je u Srbiji u platnom prometu 130 milijardi dinara, od čega je tek nešto više od jednog procenta u metalu. Osim toga, Narodnoj banci se vraća sve manje kovanica koje više ne važe.

Trenutno je samo kovanica od 20 dinara vrednija od sirovine od koje je napravljena. Jedan, dva ili pet dinara više ne služe za kupovinu, uglavnom završavaju kao kusur ili bakšiš.

Kovanice koje su vrednije kao sirovina nego što njima može nešto da se kupi, proizvodile su se do pre tri godine.

Kako kaže Blaženka Robović iz Narodne banke Srbije, 2009. godine uvedena je nova tehnologija gde se kovanice prave sa čeličnim jezgrom presvučenim tankim slojem bakra. To je jedna od metoda kojom se Narodna banka štiti od rasipanja tog novca.

"To su kovanice koje mnogo manje mogu biti interesantne zloupotrebama na tržištu pri pretapanju u metale koji mogu da se koriste za neke druge proizvode", kaže Robovićeva.

U Narodnoj banci Srbije kažu da im se iz perioda Savezne Republike Jugoslavije nije vratilo 400 miliona komada kovanica To je 1.840 tona, količina koja bi bila dovoljna da se napravi sto tenkova.

Iako mnogo toga zavisi i od istorijskih okolnosti, mogli bismo ipak da se ugledamo na Britance, koji kusur vraćaju u peni, pa novac ne kuju tako često. Novčići u Velikoj Britaniji u opticaju su i po nekoliko decenija.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво