Poslednja rata MMF-a

MMf odobrio Srbiji sedmu reviziju kreditnog aranžmana od 365 miliona evra. Iako rastu inflatorni pritisci, prognoza prirednog rasta je povoljna, rekao izvršni direktor MMF-a Dominik Stros-Kan.

Odbor izvršnih direktora Međnarodnog monetarnog fonda završio je sedmu, završnu reviziju  dvogodišnjeg aranžmana koja Srbiji omogućava da povuče više od 350 miliona evra. Vlasti Srbije su ranije najavile da nameravaju da od te sume povuku svega više od 50 miliona evra.

Sa tim iznosom, ukupno povučena sredstva u skladu sa stend-baj aranžmanom MMF-a i Srbije dostići će 1,5 milijardi evra.

Prvobitni 15-mesečni stand-baj aranžman Srbiji odobren je u januaru 2009. godine, u iznosu od 388 miliona evra, u maju iste godine produžen je na još godinu dana i uvećan na oko 2,9 milijarde evra, radi podrške vladinom ekonomskom progamu u vreme kada je uticaj svetske ekonomske krize imao jači uticaj od očekivanog. Taj aranžman ističe 15. aprila.

Nakon rasprave Odbora o Srbiji, izvršni direktor MMF-a Dominik Stros-Kan je izvjavio je sinoć da je zadovoljavajući učinak Srbije i njenog ekonomskog programa, koji je MMF podržao stend-baj aranžmanom, doprineo smanjenju ranjivosti i pomogao da se izbegne finansijsko rastakanje tokom krize.

Stros-Kan je ocenio da je sada progoza rasta povoljna, iako rastu inflatorni pritisci.

Prema njegovim rečima, Srbija napreduje ka modelu ravnomernijeg privrednog rasta, ali se prilagođavanja pokazuju kao teška i nagoveštavaju snažne pritiske za povećanje plata u javnom sektoru i značajna zatvaranja radnih mesta u privatnom.

Politički teške reforme biće neophodne su da bi se ustalio održiviji rast.

Agenda te značajne reforme uključuje preveliki javni sektor, zatim nastavak nedavne penzione reforme, racionalizovanje javnih preduzeća i unapređenje poslovnog okruženja, ocenio je Stros-Kan.

Bankarski sistem likvidan

Vlasti u Srbiji su dosad uspešno odolevale pritisku za povećanje javnih troškova. Držanje javnih finansija pod kontrolom i povinovanje zakonima o fiskalnoj odgovornosti suštinski su za podršku uravnoteženom razvoju, rekao je Stros-Kan.

Iako ima još viška kapaciteta u privredi, inflacija je povećana kao rezultat skoka cena hrane o depresijacije valutnog kursa, ocenio je Stros-Kan i istakao da je Narodna banka Srbije odlučno stezala monetarnu politiku i tako održavala da inflatorna očekivanja ne porastu značajno.

Srpski bankarski sistem ostaje likvidan i dobro kapitalizovan, naglasio je Stros-Kan ocenjujući da taj sistem može da izdrži neophodno restrukturisanje realnog sektora.

Vlasti bi trebalo da završe novi okvir za dobrovoljno finansijsko restrukturisanje i odgovarajući paket poreskih podsticaja, zaključio je izvršni direktor MMF-a.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво