Nestašica energenata!

Vlada Srbije, Toplane i Srbijagas trebalo bi sledeće nedelje da nađu rešenja za snabdevanje i cene gasa i mazuta u predstojećoj grejnoj sezoni. Problem predstavljaju i nedovoljne količine uglja na stovarištima.

Sledeće sedmice, Vlada bi trebalo da sa Toplanama i Srbijagasom nađe rešenja za snabdevanje i cene gasa i mazuta u predstojećoj grejnoj sezoni. Međutim, i domaćistva koja se greju na ugalj imaju problema jer ga na stovarištima nema dovoljno. Jamski rudnici traže poskupljenje uglja za devet odsto.

Uoči grejne sezone stovarišta čvrstog ogreva su poluprazna. Najveća je nestašica uglja iz kolubarskih rudnika, koji su najjeftiniji pa ih građeni najviše i traže.

Kupac Svetislav Simović rekao je da je hteo da uzme ugalj iz Kolubare i pošto je dolazio više puta, a te vrste uglja nije bilo sada je prinuđen da uzme bilo koji.

Na isporuku se čeka i više od mesec dana a većina stovarišta ne prima ni uplate.

"Ljude upisujemo telefon, kada dođe kamion uglja, mi ih pozovemo. Ljudi dođu pogledaju, ako im odgovara mi im isporučimo i čekamo naredni kamion koji ćemo dobiti", rekao je Predrag Petrović, radnik stovarišta iz Valjeva.

Snabdevači obrazlažu da je kupovina uglja veća za trećinu u odnosu na ranije godine, a iz rudnika ne stižu redovne i dovoljne količine.

"Što se tiče isporuka prema penzionerima i ugovaračima sa kojim smo potpisali mi smo te obaveze izmirili, a za slobodnu potrošnju trenutno nema i prodajemo samo ukoliko ga ima", rekao je vlasnik stovarišta Milan Krstivojević.

U EPS-u priznaju da ima problema u Kolubarskim rudnicima. Kopanje uglja otežava usporeno iseljavanje naselja Vreoci. Prioritet za EPS je snabdevanje termoelektrana. Međutim i to će biti sve teže.

Zlatko Dragosavljević iz Ministarstva energetike rekao je da je došlo do poremećaja na tržištu uglja u okruženju, odnosno oni ugljevi koji su prethodnih godina stizali u Srbiju sada stižu mnogo maljim količinama.

Prema njegovom mišljenju razlog tome je jer se zemlje iz okruženja okreću sopstvenim potrebama.

Inače, sirova Kolubara, koja se teško može naći, najjeftinija je i košta oko 4.500 dinara. Cene ostalih vrsta uglja su od 8.000 do 16.000 dinara po toni. Nestašica uglja diže cenu i ogrevnom drvetu, kubik na jugu Srbije košta 3.000 dinara, a u ostalim mestima već je oko 50 evra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво