Sunovrat prodaje automobila u SAD

Veliki popusti i beskamatni krediti nisu pomogli američkim proizvođačima automobila čije su prodaje pale u decembru za čak 36 odsto, čime je prošla godina zaključena sa 2,9 miliona manje prodatih vozila nego 2007. godine.

Prvi objavljeni podaci o prodajama od kako je ministarstvo finansija SAD odobrilo početne zajmove od osam milijardi dolara Dženeral motorsu i Krajsleru, nisu sjajni.

I pored sjajnih uslova i izuzetno niskih cena koje su tokom poslednjeg meseca prošle godine pale za 36 odsto, kupci i dalje zaobilaze u širokom luku prodavnice automobila.

Predstavnici autoindustrije i analitičari, predviđaju da će rekordno visoki popusti i niskokamatni ugovori ostati u ponudi bar do februara, to jest dok se ne prodaju preostali modeli iz 2008. godine, a zalihe svedu na nivo potražnje.

Proizvođači, poput Hjundai Motor Amerika, pokušavaju da privuku kupce obećanjem da će im dozvoliti da vrate kola u roku od godinu dana ako izgube posao, pa ne budu mogli da otplaćuju rate.

Svi veliki fabrikanti izveštavaju o smanjenju prodaje od preko 30 proceneta u decembru.

Najveći gubitnik godišnjeg pada prodaje još od vremena arapskog naftnog embarga 1973-74. godine je posrnuli Krajsler koji je prodao 53 odsto automobila manje nego decembra 2007. godine.

Dženeral motors je na američkom tržištu prošle godine prodao 2,9 miliona vozila, najmanje u proteklih 49 godina.

Prodaja u SAD pala je na 13,2 miliona vozila prošle godine, 18 odsto manje u odnosu na 16,1 miliona iz 2007.

Isporuke kupcima u SAD za ovu godinu procenjuju se na tek 10,3 miliona automobila. 

Tračak nade  

Proizvođači nisu voljni da procenjuju kad bi moglo da dođe do oporavka, ali sa krajnjim pesimizmom gledaju na prvi kvartal.

Drugo tromesečje uliva nadu zbog mogućnosti da će stimulativni paket novog predsednika Baraka Obame pokrenuti zamajac, udružen sa lakšim pristupom kreditima što bi vratilo kupce u prodavnice automobila.

Čak su Tojota i Honda, dosadašnji šampioni prodaje koji su početkom prošle godine knjižili rast, doživeli krah u decembru teži od američkih takmaca. Tojota je prošlog meseca pala za 37 odsto na tržištu SAD, a Honda je prodala 35 odsto vozila manje.

Prodaje automobila u Evropi i Aziji takođe su na nizbrdici. U Francuskoj je prodato 16 odsto vozila manje, a u čak Japanu 22 odsto.

Rekordno poniranje od 50 odsto zabeleženo je u Španiji tokom prošle sedmice. Podaci za Nemačku još nisu objavljeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво