Srbija i EU obeležavaju 15 godina partnerstva

Srbija i Evropska unija obeležavaju ove godine 15 godina razvojne pomoći EU koja je od 2001. godine Srbiji dala više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU.

Finansijska pomoć je utrošena za programe i projekte u Srbiji koji su podstakli razvoj i konkretne reforme ali i doneli korist građanima u velikom broju oblasti, saopšstila je Delegacija EU u Srbiji.

"Otkako su u martu 2001. godine pokrenuti prvi projekti, EU je postala najveći partner i donator Srbije. Od jačanja državne uprave do obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, izgradnje mostova i puteva, zaštite životne sredine i potrošačkih prava, EU je posvećena da Srbiji pomogne da pristupi Uniji kroz brojne programe i projekte koji u isto vreme donose konkretne promene građanima", izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Prema njegovim rečima, partnerstvo sa Srbijom je vremenom jačalo a EU je pokazala solidarnost sa Srbijom smo pokazali i u teškim trenucima.

"Kada su u maju 2014. godine poplave pogodile Srbiju, države članice EU su posredstvom Mehanizma EU za civilnu zaštitu u roku od 48 sati poslale svoje timove na teren kako bi pomogli u spasavanju života i ispumpavanju vode iz ugroženih objekata. Vrlo brzo je usledila i donacija u vrednosti od preko 173 miliona evra za obnovu, zahvaljujući kojoj je na desetine hiljada ljudi i stotine preduzeća moglo da se vrati normalnom životu i poslovanju", naveo je Davenport.

Podsetio je da je pomoć EU je započela u martu 2001. godine kroz program CARDS, odnosno Program pomoći zajednice za obnovu, razvoj i stabilizaciju. Program CARDS je 2006. zamenjen Instrumentom za pretpristupnu pomoć (IPA) koji je trajao do 2013. godine.

"Naslednik" ovog programa, IPA II, Srbiji će doneti 1,5 milijardi evra u periodu od 2014. do 2020. godine, a usmeren je na najvažnije sektore sa ciljem da olakša pripreme Srbije za članstvo u Evropskoj uniji dodao je Davenport.

Dodaje da je EU daleko najveći donator bespovratnih sredstava Srbiji koja je najveći primalac sredstava iz fondova EU na Zapadnom Balkanu i jedan od najvećih primalaca pomoći EU na svetu.

Šef delegacije EU napominje da se trenutno se u tesnoj saradnji sa vlastima Srbije, opštinama i lokalnim samoupravama, privrednim i nevladinim organizacijama sprovodi oko 600 projekata EU.

EU je tradicionalno i glavni trgovinski partner Srbije, budući da se skoro dve trećine ukupne spoljnotrgovinske razmene zemlje obavlja sa Unijom. Dve trećine svih stranih investicija takođe dolaze iz EU, dodao je Davenport.

U okviru obeležavanja 15. godišnjice pomoći biće organizovan niz događaja ukljucujući brifinge za novinare, konferencije, izložbe i prezentacije uspešnih projekata EU. Pokrenut je i foto konkurs na temu "Gde vidim EU u Srbiji" a detaljne informacije dostupne su na sajtu Delegacije EU u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво