Otplata stana, kako naći zajednički jezik sa bankom

Nacionalna Korporacija za garantovanje stambenih kredita od 80.000 kredita preuzela je plaćanja za 900 stanova. U poređenju sa istim periodom prošle godine oduzetih je 200 nekretnina više. Polovinu problematičnih čine stanovi osigurani u švajcarskim francima, dok je nacionalna Korporacija prodala oko 100 takvih stnova.

Otac Aleksandra Ivića iz Banovaca bio je prijatelju žirant za kredit. Kada je prijatelj prestao sa otplatom, na vrata su došli izvršitelji da aktiviraju hipoteku i morao je da uzme novi kredit da bi spasao svoju kuću. Ubrzo je preminuo.

"Ljudi iz banke su konstantno počeli da zovu, da prete da će nas izbaciti iz kuće, da ih ne interesuje što je moj otac preminuo. Ipak sam uspeo da prikupim svu dokumentaciju iz katastra u Staroj Pazovi i u dogovoru sa ljudima iz banke počeo je postupak reotkupljivanja - ja sam nazvao otkupljivanje sopstvene kuće", kaže Aleksandar Ivić.

Ako klijent koji ima probleme sa otplatom stana - ne nađe zajednički jezik sa bankom i dođe do pretnje oduzimanja nekretnine najbolje je da sam nađe kupca i što povoljnije proda stan.

Ako ipak dođe do oduzimanja stana, postoji dva načina prodaje. Prvi po zakonu o izvršenju gde se prva aukcija zakazuje po početnoj ceni od 60 odsto od procenjene vrednosti stana, a druga aukcija po početnoj ceni od 30 odsto.

Drugi način je prodaja po zakonu o hipoteci. Početna cena takve hipoteke na prvoj aukciji je 75 odsto procenjene vrednosti, a druga aukcija počinje sa cenom 60 odsto od procenjene vrednosti stana.

Sudski izvršitelj Svetlana Manić kaže da za stanove koje prodaju izvršitelji ima kupaca i interesenata, iako ponekad vlada verovanje da to nije najsrećniji način da se kupuju nekretnine. 

"Sve što se pojavi na tržištu i što prodaju izvršitelji, to se i proda", rekla je Manićeva.

Problemi sa otplatom nekretnine pokazuju da je dugogodišnja otplata kredita veliki izazov i za kijente pa čak i banku koja je odobrila kredit. Oduzimanje stana nije cilj jer tržišna vrednost retko dostigne dug po kreditu.

"Sada kada gledamo šta se dešava na tržištu, postavlja se pitanje da li je trebalo zakonski da se razmotri i ponovna procena vrednosti nekretnina. Koliko sam upoznata, korisnici kredita su u obavezi da posle izvesnog vremena dostave nove procene vrednosti nekretnina, ali tu se postavlja pitanje načina metodologije procene kako bi se utvrdilo koliko nekka nekretnina na vredi", kaže Lidija Barjaktarević, profesorka na Fakultetu za finansije, ekonomiju i administraciju.

Banke imaju osiguranje stamebnih kredita kod nacionalne koropracije, a većina kredita od kijenta traži i životno osiguranje.

Oduzeti stanovi nikoga ne čine srećnim pa bi i Narodna banka i Udruženje banaka mogli da razmotre još neku olakšicu kako bi se i kijentima omogućilo da lakše preplove burno more sa dugoročnim stambenim kreditima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво