Stevanović: Napravljen prvi korak za preuzimanje Železare

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da je potpisivanjem memoranduma sa kineskim partnerima, koji su zainteresovani za privatizaciju Železare Smederevo, napravljen prvi korak za preuzimanje srpske čeličane.

"Današnje potpisivanje memoranduima sa kineskim partnerima je veoma važno za srpsku privredu. Ovaj memorandum je najvažniji početni korak i od suštinskog je značaja za preuzimanje Železare", rekao je Dragan Stevanović za Tanjug.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i HBIS, koja je zainteresovana za kupovinu Železare, potpisan je u Pekingu u prisustvu premijera Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Li Kećianga.

"Verujemo da ćemo uspeti da uspešno okončamo ovaj proces i na taj način osiguramo opstanak ove kompanije i budućnost za 5.000 radnika i njihove porodice", istakao je Stevanović.

Državni sekretar je podsetio da je Železara Smederevo od strateškog značaja za razvoj Srbije, kao i da državi pozitivno poslovanje čeličane obezbeduje dalji rast bruto domaćeg proizvoda.

U Železari Smederevo je u oktobru upaljena i druga visoka peć, čemu je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić.

Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata u martu 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es stila za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering, koji je u martu ove godine preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem.

Peć, koja nosi naziv peć 1, u rad je puštena posle više od četiri godine od gašenja. Do tada je u Železari radila visoka peć broj dva.

Peć broj jedan poćela la je da radi 1971. godine, a ugašsena je prvi put 1987. godine radi generalnog remonta, kada je počela da radi modernija visoka peć 2, čiji je maksimalni kapacitet 95.000 tona mesečno.

Visoka peć 1 je ponovo počela da radi tek 2005. godine, da bi je bivši vlasnik Železare, američki Ju-Es-stil, ugasio 2011. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво