Austrijski recept reforme za srpsku privrednu komoru

Austrijski ekspert Gerhard Štirmer, koji je predvodio reformu Privredne komore u Austriji, rekao je za RTS da ono što Srbija mora da uradi jeste marketing, da vrbuje investitotre da postane poznata u Evropi i svetu kao dobra lokacija za ulaganje.

Srpska privredna komora je sistem koji će morati da se menja. Proces modernizacija će nadgledati austrijski ekspert Gerhard Štirmer, koji je predvodio reformu Privredne komore u Austriji. 

Vi ćete biti supervizor u modernizaciji komorskog sistema u Srbiji. Šta treba da se promeni?

Suštinski element reforme je da se privredna komora usmeri na zastupanje interesa svojih članica, jer svaka komora je onoliko jaka koliko zastupa interese svojih članica i time se one uključuju u političko oblikovanje zemlje.

Od naših zvaničnika smo više puta čuli da nam je potreban austrijski model. Naša komora ima 20 nezavisnih komora. Kakav je austrijski model, tamo je članstvo obavezno?

Obavezno članstvo omogućuje komori da bude politički jaka i zastupa interese privrede u poltici. Samo zakonom regulisano članstvo daje komori pravo da priča u ime cele privrede. Ovde se planira da se zakonom uvede članstvo. Što se članarine tiče, ona je stepenovana, iznos zavisi od veličine preduzeća, deo se određuje na osnovu prometa, deo na osnovu broja zaposlenih, samo veoma mala preduzeća plaćaju fiksni iznos između 50 i 200 evra.

U kom roku očekujete da se reformiše naša privredna komora?

Suštinski elementi za reformu privredne komore treba da budu završeni u januaru 2016, kada treba da stupi na snagu novi zakon. Sama reforma je kontinuirani proces koji ne prestaje, mi to radimo 15 godina, menjaju se okolnosti, pa i vi morate da se menjate.

Nova okolnost sa kojom se suočavate je visoka stopa nezaposlenost u Austriji. Kako se borite sa tim?

To je tačno da se povećava stopa nezaposenosti, svaka nezaposlena osoba više je previše. Statistički, Austrija dobro stoji u odnosu na druge države. Međutim, ono što planiramo da uradimo jeste da pokrenemo debirokratiztaciju, smanjenje broja procedura, da podstaknemo razvoj mesta koja još nisu razvijena, i treće poreska reforma koju sada Austrija sprovodi, koja će omogućiti građanima da imaju više novca, da bi se potrošnja malo podstakla, i da bi preduzeća imala više podsticaja za širenje proizvodnje.

Šta Srbija treba da uradi kako bi smanjila svoju stopu nezaposlenosti i privukla još stranih investitora? Austrija je najveći strani investitor poslednjih godina u našoj zemlji?

Ono što Srbija mora da uradi jeste marketing, da vrbuje investitotre da postane poznata u Evropi i svetu kao dobra lokacija za ulaganje. Kada dođe invetitor mora da ih podrži, da ponudi obrazovanu radnu snagu i obezbedi infrestrukturu u svakom smislu za poslovanje.

Gde je Srbija u odnosu na region?

Ja Srbiju na Balkanu već vidim kao veoma jaku, naravno zemlje koje su već u EU kao Slovenije i Hrvatska imaju neke prednosti u odnosu na Srbiju, ali Srbija je na putu ka EU. Uspostavljanje jakog sistema privrednih komora garantuje ekonomski uspon i sam put ka EU daje priliku Srbiji da postane još konkurentnija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво