Читај ми!

Crnogorske firme zainteresovane za srpska preduzeća

Imamo pet kompanija iz Crne Gore koje su zaintresovane za osam preduzeća iz Srbije u procesu privatizacije, kaže ministar privrede Željko Sertić.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je večeras, posle sastanka sa crnogorskim ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, da su kompanije iz Crne Gore zainteresovane da učesvuju u procesu privatizacije u Srbiji, prenosi Tanjug.

"Imamo pet kompanija iz Crne Gore koje su zaintresovane za osam preduzeća iz Srbije u procesu privatizacije i to može da bude jedan od modela na kome ćemo u narednom periodu raditi", rekao je Sertić novinarima posle potpisivanja Protokola sa zasedanja mešovite Komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Crne Gore.

Sertić je rekao da je, prema podacima statističkog zavoda, spoljnotrgovinska razmena sa tom zemljom prošle godine iznosila 618 miliona evra, od čega je izvoz bio 568 miliona evra, a uvoz iz Crne Gore 50,6 miliona evra.

"I u okviru CEFTE, i u okviru svih naših odnosa, ima puno prostora za širenje saradnje, pogotovo što je Crna Gora u mnogim pregovaračkim poglavljima korak ispred nas i tu lepo sarađujemo", naveo je Sertić.

Konstatovao je da bilateralna saradnja Srbije i Crne Gore može biti i veća bez obzira na to što je Srbija u suficitu u trgovinskoj razmeni.

"Mislim da postoji prostor za dalji razvoj i za širenje roba i usluga koje kompanije iz Crne Gore proizvode i pružaju ovde u Srbiji, ali i da naša preduzeća u narednom procesu učestvuju u više projekata", zaključio je srpski ministar privrede.

Sertić i Kavarić o platnom prometu

Srbija i Crna Gora, odnosno dve centralne banke, uradile su sve što je potrebno za funkcionisanje platnog prometa između te dve zemlje, i sada je sve na komercijalnim bankama, rekao je Sertić.

"Platni promet između fizičkih lica već funkcioniše i postoji, ovo je vezano za komercijalne transakcije, za biznis. Institucionalno, između Narodne banke Srbije i Narodne banke Crne Gore je sve završeno, ostalo je na komercijalnim bankama", rekao je novinarima Sertić posle potpisivanja Protokola sa crnogorskim ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

On je dodao da države ne mogu po tom pitanju da utiču na komercijalne banke, jer je to stvar tržišta.

Sertić je rekao da postoji interes da što veći broj preduzeća vrši transakcije sa manjim troškovima, ali je ponovio da je to nešto što je ostavljeno tržištu.

Kavarić je, takođe, konstatovao da je sa aspekta dve centralne banke sve urađeno, odnosno da su sve institucionalne pretpostavke obezbeđene.

"Ono što smo se danas dogovorili, imajući u vidu da je pravni okvir obezbeđen, da vidimo da li je tržišno ponašanje u skladu sa onim što smo definisali kao mogućnost", rekao je Kavarić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво