PKS: Pitanje Železare rešiti što pre

Država što pre treba da reši pitanje Železare "Smederevo", jer je ona veliki problem srpske ekonomije, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Marko Čadež je novinarima na skupu održanom u hotelu Metropol na kome se govorilo o Strategiji ekonomskog razvoja Srbije do 2020. rekao da nije pitanje da li država treba ili mora da izdvaja sredstva za Železaru, već je pitanje da li će biti te vrste industrije i da li će ostali industrijski sektor zastati ako taj problem ne bude rešen, prenosi Beta.

"Mnogi domaći proizvođači zavise od 'Železare Smederevo'. Ukoliko skroz ugasite proizvodnju onda se stepen industrijalizacije vraća na jedan niži nivo, što je kompleksno", rekao je Čadež.

Ekonomista Aleksandar Vlahović rekao je novinarima da će 'Železara Smederevo' svakako moći da radi bez pomoći države, koja je bila nužna i dve i po godine iznosila između četiri i osam miliona evra mesečno.

"Dovoljno je da cene proizvoda Železare na svetskoj pijaci porastu, što nije nemoguće, ali i da se uđe u profitabilnu zonu. Treba imati u vidu da se ovde radi o cikličnom kretanju cena i tražnji za proizvodima Železare. Važno je i da Železara proširi svoj asortiman za šta je neophodno ulaganje, ali to treba prepustiti investitoru", rekao je Vlahović.

Vlahović je podsetio da je "Železara Smederevo" u svojim najboljim danima, kada je bila u vlasništvu američkog "Ju-es stila", doprinosla 10 odsto u spoljnotrgovinskom bilansu zemlje i gotovo 40 odsto prometa u teretnom saobraćaju su "Železnice Srbije" obavljale za Železaru, prenosi Beta.

"Od uspešnog poslovanja Železare ne zavisi samo 5.000 radnika veći i čitav niz drugih preduzeća, kao i spoljnotrgovinska razmena. Zato je važno sve oko prodaje završiti što pre", rekao je on.

Teški razgovori sa "Esmarkom"

Rukovodstvo američke kompanije "Esmark" juče je u Beogradu počelo pregovare o ugovoru o kupovini "Železare Smederevo", a razgovori su i danas nastavljeni.

Pregovori s "Esmarkom" su, po dosadašnjim izjavama predstavnika Vlade, teški, jer je potrebno precizirati obaveze budućih suvlasnika Železare, regulisanje njenih dugova, garancije i cenu sirovina.

"Esmark" je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, koja je otvorena 9. januara, a očekuje se da kupoprodajni ugovor bude potpisan do kraja januara.

Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.

Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa "Esmarkom", biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog "Ju-Es stila" koji se povukao zbog gubitaka.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 40.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво