Читај ми!

Dogodine 27.000 ljudi manje u javnom sektoru?

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da se u budžetu za sledeću godinu vidi da je plan da se u 2015. broj zaposlenih u javnom sektoru smanji za oko pet odsto, što je oko 27.000 ljudi.

Pavle Petrović je, na sednici Odbora za finansije, rekao da Vlada još nije pripremila precizne planove za otpuštanja i da se u tom segmentu nailazi na prve rizike, jer se za sada ne vidi jasan plan kako će to smanjenje da se ostvari, prenosi Tanjug.

"Ono na šta se računa jeste prirodni odliv, odlazak u penziju i veličina tog prirodnog odliva do sada je bila od 15.000 do 20.000 ljudi", istakao je Petrović i dodao da to ne znači da će automatski za toliko i da se smanji broj zaposlenih, jer uvek mora da postoji određeni broj zamena za one koji odu u penziju.

Petrović je precizirao da ovog smanjenja koji je Vlada predvidela neće biti u 2015. godini jer je to proces koji traje.

Ocenjuje da budžet za 2015. godinu predviđa znatna strukturna prilagođavanja koja podrazumevaju trajno smanjenje troškova između 600 i 650 miliona evra, što je ocenio kao najveći značaj za budžet.

To trajno smanjenje troškova se, prema njegovim rečima, neće u potpunosti ostvariti u 2015. godini, ali je realno očekivati da se to dogodi u 2016. godini i nakon toga.

Najvažnija mera za strukturno smanjenje deficita u sledećoj godini jeste smanjenje plata i penzija na kojima će se uštedeti 400 miliona evra, a ostale mere koje doprinose ovom strukturnom smanjenju deficita od 600 do 650 miliona evra su, kako je naveo, smanjivanje broja zaposlenih u javnom sektoru, ali i regulisanje rada javnih preduzeća.

"Da bi se ostvarile dobre trajne uštede neophodno je da se javna preduzeća stave pod kontrolu i dobro je što budžet predviđa da neće biti dodatnih garancija, što znači pokrivanje gubitaka za 'Srbijagas', EPS, a govori se i o rešenju za 'Železaru'", istakao je Petrović.

Predsednik Fiskalnog saveta pohvalio je to što je unapređena transparentnost budžeta i što su garancije javnim preduzećima sada budžetirane iznad crte, što znači da je deficit iskazan realno.

Kao veliki minus, Petrović je ocenio to što Vlada još nije napravila fiskalnu strategiju, dakle srednjoročni plan fiskalne konsolidacije, a koja po zakonu ide ispred donošenja budžeta.

"To je i suštinski razlog. Jer, da bi pravili budžet, morate da imate trogodišnji plan", zaključuje Petrović.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво