Читај ми!

Svi meandri "Južnog toka"

Zemlje na planiranoj trasi "Južnog toka", među kojima je i Srbija, iznenađene su potezom Moskve da obustavi izgradnju tog gasovoda. Rusko odustajanje od projekta EU ocenjuje kao potvrdu neophodnosti da se obezbedi više izvora snabdevanja. Ipak, poručuju da će 9. decembra nastaviti razgovore o "Južnom toku", uprkos saopštenju Rusije da je projekat zatvoren.

Evropa ne želi "Južni tok" – time je Rusija obrazložila zatvaranje tog projekta. U Evropskoj uniji su kategorični, kažu da svi projekti moraju biti po zakonima Brisela.

"Kada kažem da se pozicija Evropske unije nije promenila o 'Južnom toku', to znači da sve što se događa na teritoriji Unije i u zemljama partnerima Evropske unije mora da poštuje pravila Unije. To očigledno važi i za 'Južni tok'", kaže komesarka EU za spoljne poslove Federika Mogerini.

Kao glavnog kočničara gradnje gasovoda Rusi su označili Bugarsku, koja je i prva zemlja na njegovoj trasi. Zvanična Sofija odbacuje optužbe podsećajući da su obavljeni veoma ozbiljni pripremni radovi na tom projektu, a Evropska komisija ovlašćena da sa Rusijom pregovara o projektu.

"Konačna odluka o gasovodu je u rukama Rusije i Evropske unije. Želim da skrenem pažnju na činjenicu da ako Rusija poštuje evropske zakone, niko neće biti protiv tog projekta. Istovremeno, nema pokazatelja iz Rusije da će Moskva to uraditi", kaže predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev.

Najava obustavljanja tog projekta za Srbiju nije dobra vest, poručuje premijer Aleksandar Vučić. Srbija je u gasovod uložila dosta i radilo se sedam godina, pa najavljuje da će razgovarati i sa predsednikom Vladimirom Putinom i drugim ruskim zvaničnicima.

"Mi mislimo da je to bio dobar projekat za Srbiju, nismo ga se odricali ni pod najvećim pritiscima. Plaćamo cenu velikih sukoba, ali građani ne moraju da brinu ni ove zime, ni sledećih zima. Mi ćemo to uspeti da rešimo u najboljem interesu naših građana, ali svakako da bi bilo bolje da imamo 'Južni tok'", rekao je Vučić.

Dodao je da bi Srbija bila energetski bezbednija zemlja.

Iz Mađarske poručuju da je Rusija imala pravo na takvu odluku, ali su i zabrinuti jer će, kažu, morati da traže nove snabdevače kako bi osigurali energetsku stabilnost zemlje.

Za kompaniju OMV, koja je nosilac posla gradnje deonice "Južnog toka" kroz Austriju, izgradnja gasovoda još nije obustavljena i traže od Brisela da ne koristi gas kao geopolitičko pitanje.

U Sloveniji smatraju da će odustajanje od tog posla imati ozbiljne posledice. Iz Kremlja poručuju da su oni koji su srušili "Južni tok" to morali unapred da sagledaju.

"Predsednik Putin je veoma jasno rekao da ljubavi ne može biti na silu. Rusija će naći druge načine za realizaciju svojih planova za snabdevanje drugih regiona gasom", rekao je Aleksandar Lukaševič, portparol ruskog ministarstva.

Alternativu je "Gasprom" brzo našao. Odmah posle objave da odustaju od "Južnog toka", u Ankari su već potpisali Memorandum o razumevanju za izgradnju gasovoda do Turske, koji će biti istog kapaciteta kao planirani "Južni tok" – 63 milijarde kubika gasa godišnje.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво