MMF-ov pečat poverenja Srbiji

Direktor USAID Projekta za bolje uslove poslovanja Džo Lauter kaže za RTS da MMF kroz aranžman daje pečat kojim dokazuje da jedna zemlja privredno i poslovno raste. Cena i dužina izdavanja građevinskih dozovola najveći problem poslovanja u Srbiji, ocenjuje Lauter.

Džo Lauter je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da MMF ima poverenja u Srbiju, a da je to signal i stranim investitorima da je Srbija ozbiljno tržište za ulaganje.

"MMF daje pečat kojim dokazuje da jedna zemlja raste, i da ima poverenja u to što ona radi. Ali kroz to i investitotri posmatraju Srbiju kao ozbiljno tržište za ulaganje", kaže Lauter.

Lauter napominje da aranžman sa MMF-om jeste važan za potencijalne investitore, ali da on ne pokriva sve probleme koje ima Srbija.

Preporuka Srbiji je zato da se usredsredi na privatni sektor, poručuje Lauter.

Ističe da je anketa o poslovanju pokazala da naša zemlja nije poboljšala uslove za poslovanje u nekim oblastima.

Cena i dužina za izdavanje građevinskih dozvola, i slaba saradnja preduzeća sa bankama, dve su još uvek slabe tačke srpskog poslovanja, ukazuje Lauter.

Očekuje da novi zakon ubrza proceduru za izdavanje građevinskih dozvola, i tako privuče još više investitora u našu zemlju.

Lauter podseća da se samo 36 posto preduzeća zadužuje kod banaka, i napominje da bi pomoć u kreditiranju i čvršća saradanja banaka i firmi olakšala poslovanje.

Ipak, transparentnost u oblasti reformi i objedinjeni porez za plaćanje zarade, dva su koraka koje je načinila Srbija, i time unapredila uslove poslovanja, zaključuje direktor projekta za bolje uslove poslovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво