Читај ми!

Crni dani pred utajivačima poreza

Posle sporazuma koji su u Berlinu potpisali predstavnici 51 zemlje, razmena podataka pomoći će poreskim vlastima da kontrolišu kretanje novca i smanje utaju poreza i pronevere. Zbog utaje države su godišnje gubile na stotine milijardi evra.

Decenijama su utajivači poreza krili novac od poreskih vlasti u svojoj zemlji prebacivanjem na račune u inostranstvu. 

Nemačka kao domaćin Svetskog foruma o transparentnosti i razmeni podataka može da bude zadovoljna. Ukupno 51 zemlja je potpisala sporazum prema kojem će od 2017. jednom godišnje razmenjivati poreske informacije o bankarskim računima i prihodima na privatnim računima. To će važiti samo za račune koji će biti otvoreni od 2016. Stari ostaju netaknuti. 

Volfgang Šojble, nemački ministar finansija, kaže da sporazum unosi nepristrasna pravila u fiskalnu oblast. "Vreme bankarske tajne u njenom starom obliku je prošlo. Sada postoje veće šanse da se otkrije utaja poreza", kaže Šojble.

Potpisnice su članice Evropske unije, ali i zemlje koje drže do bankarske tajne poput Lihtenštajna i Švajcarske, poreski rajevi kao što su Kajmanska Ostrva i Britanska Devičanska Ostrva. Još 34 države će sporazum primenjivati od 2018.

"Izbegavanje plaćanja poreza nije samo nelegalno već i nemoralno. Onaj ko to radi trebalo bi da bude tretiran kao i svaki lopov. Ovaj dogovor je udarac njima, a zaštita poreskih obveznika koji teško rade", kaže Džordž Ozborn, ministar finansija Velike Britanije.

Sporazum je sastavljen na osnovu kriterijuma Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i predviđa kraj bankarske tajnosti.

"Brzo smo došli do dogovora, ali mora se obezbediti i sprovođenje odredaba. Od ogromnog je političkog značaja obnoviti poverenje koje je javnost izgubila zbog ekonomske krize", kaže Hose Anhel Gurija, generalni sekretar OECD-a.

Kritičari upozoravaju da je mnogo vremena ostalo do primene sporazuma. To će, kažu, omogućiti vlasnicima da sredstva razdvoje na više drugih računa. I pored sporazuma zemlje će moći da odlučuju s kim će automatski razmenjivati informacije.

Švajcarska je već najavila da će podatke davati samo državama koje su važne za švajcarsku finansijsku industriju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво