Читај ми!

Štednja kreće od vrha

Nova vlada će, prema najavi Aleksandra Vučića, uvesti dodatni porez za najviše državne funkcionere. Time bi im se plate umanjile više nego drugima koji dohotke primaju iz državne kase. Smanjenje zarada je najavljeno kao jedna od mera za stabilizaciju budžeta i uštedu.

Umesto solidarnog poreza, javni sektor čeka smanjenje plata. Prema prvim najavama, za sada je to 10 odsto, a time bi prosečna zarada u javnom sektoru bila manja za oko pet hiljada, i obuhvatila bi sve sektore. 

Međutim, Aleksandar Vučić u izjavi za Blic tvrdi da bi tim smanjenjem najviši državni funkcioneri plaćali manji porez nego do sada - solidarni, a da bi ostali zaposleni plaćali veći.

"Da bi se ispravila ova nepravda, priprema se posebna mera, kojom će svi državni funkcioneri biti više oporezovani od običnih radnika u javnom sektoru. Ne može nijednom državnom funkcioneru da se od plate oduzme manje nego nastavniku ili lekaru", rekao je Vučić.

To smanjenje bilo bi dvadeset procenata, i u zavisnosti od funkcije najviše bi bilo za 35.000 dinara za premijersku platu, a najmanje 15.000 za poslaničku.

Otvoreno je pitanje da li će veći porez plaćati i direktori javnih preduzeća i lokalni funkcioneri, ali sem dobrog signala da se sa štednjom kreće od vrha, uštede neće biti velike, procenjuju ekonomisti.

"Ja to razumem kao najavu generalnog smanjenja plata, dodatnog smanjenja plata, pa je to prihvatljivije ukoliko se pod to podvedu svi funkcioneri. Ono što svima sledi, i mi smo u istom brodu", kaže Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za ekonomska istraživanja.

Sindikati kažu da bi to trebalo da bude tek početak i da ima i drugih načina za uštede na primanjima.

"Najbolje rešenje bi bilo da se članstvo u upravnim odborima u jednom određenom vremenskom periodu ne plaća, i to bi bila mnogo veća ušteda. Prema nekim našim proračunima, to bi bilo oko 60 miliona evra godišnje. Govori se da u Srbiji ima oko 10.000 članova upravnih odbora na različitim nivioma, i to bi stvorilo jedan pravi efekat", smatra Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata.

Biće još računica za one koji sednu u ministarska mesta jer se samo smanjenjem plata od 10 odsto štedi 200 miliona evra godišnje. Potrebno je još četiri puta toliko da bi se uštedelo koliko je planirano za ovu godinu.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво