Читај ми!

Krstić: Treba nam aktivna vlada

Srbija je na putu da dobije vladu koja će aktivno sprovoditi reformsku politiku, rekao je ministar finansija Lazar Krstić učestvujući na tribini o evropskim integracijama Srbije u Briselu.

Ministar Lazar Krstić je na panelu "Zdrava ekonomija, zdravo pridruživanje", koje je organizovao briselski trust mozgova Centar za evropsku politiku (EPC) rekao da nam je potrebna vlada koja aktivno formuliše politiku, a ne samo predlaže zakone.

On je istakao da je najbolji način da se smanji nezaposlenost i poboljša standard građana sprovođenje reformi koje će stvoriti povoljnu klimu za strana ulaganja.

Ministar je, odgovarajući na pitanje da li će se Srbija priključiti evropskim sankcijama Rusiji zbog ukrajinske krize, odgovorio da Srbija još nije članica EU te stoga ne mora da doslovno sprovodi spoljnu politiku Unije.

"Za nas je ovo vrlo teška situacija", rekao je Krstić, podsećajući na blisku istoriju, kada je Srbija i sama bila pod sankcijama.

Krstić je rekao da je Srbija u prošslosti često imala ambivalentan odnos prema EU, da je bilo velikih reči, ali često premalo akcije.

"Danas smo na putu ka EU na tački sa koje nema povratka, a nakon izbora imamo istorijsku šansu da završimo započeti posao", rekao je Krstić.

Direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komsiji Žan-Erik Pike je učestvujući na istom skupu rekao da je Srbija već mnogo uradila na polju evropskih integracija i izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tokom procesa skrininga.

"Srbija je pokazala da ima jak administrativni kapacitet i da se ozbiljno priprema za otvaranje prvih poglavlja", rekao je on.

Zamenik direktora kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović je izrazio uverenje da će Srbija do 2018. godine završiti pregovore o pridruživanju EU.

"Važan je pristupni proces, koji koristimo kao motor za reforme, a članstvo je samo šlag na torti", rekao je on, dodajući da će, ukoliko reforme ne uspeju, svi biti na gubitku.

Krstić se ranije danas sastao sa direktorom direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Kristijanom Danijelsonom.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je Krstić naglasio važnost fiskalne stabilizacije i nastavka strukturnih reformi u Srbiji, paralelno sa nastavkom borbe protiv korupcije i uspostavljanjem vladavine prava.

Danijelson je rekao da je EU spremna da pomogne Srbiji na putu ka punopravnom članstvu i kroz jasno određivanje prioriteta u korišćenju pretpristupnih fondova i ostalih instrumenata podrške.

Krstić je u Briselu, na poziv Centra za evropske politike, učestvovao i u javnoj debati posvećenoj formalno započetim pregovorima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, Srbija je danas na putu ka EU na tački sa koje nema povratka, a vlada nakon izbora ima jedinstvenu i istorijsku priliku da završi započeti posao ulaska u Uniju.

"Da bismo taj posao završili, moramo da stvorimo dobru Vladu u kojoj ćemo imati kompetentne ljude na mestima gde se donose važne odluke. Ti ljudi moraju biti u stanju da sprovedu zakone koje ćemo doneti", rekao je Krstić na panelu u Briselu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво