Читај ми!

Ekonomske mere za stezanje kaiša

Zahtev MMF-a da plate od 40.000 do 50.000 dinara budu dodatno oporezovane nije nepravedan, jer se odnosi na zaposlene u javnom sektoru koje praktično izdržava privatni sektor, kaže vicepremijer Aleksandar Vučić. Neka ministarstva već imaju planove štednje. Tema razgovora sa MMF-om je i kako iskoristiti arapski kredit.

Nema svađa niti sukoba u Vladi oko mera štednje, kaže vicepremijer Aleksandar Vučić, i naglašava da svako ima svoje ideje kako sprovesti teške mere. Tu se, kaže, ne radi o sukobu već o želji da Srbija ide napred, a da ne prođe baš kroz sve najteže mere koje MMF preporučuje. Vučić je posle obilaska vodećeg distributera hrane i drugih proizvoda "Dajrekt grup", izjavio da Srbija može da se pohvali uspešnim radom mnogih investitora i da će i dalje podsticati ulaganja.

Da li će i plate od 40.000 do 50.000 dinara biti dodatno oporezovane? Vicepremijer ne spori da je to zahtev MMF-a, a kaže nije ni nepravedan, jer se odnosi na zaposlene u javnom sektoru koje oni iz privatnog praktično izdržavaju.

"Da izdržavaju kompletan javni sektor od 550 hiljada, da imamo 30 odsto veće plate nego što oni imaju i da još izdržavaju sa šest milijardi i 700 miliona na godišnjem nivou penzionere i ostale socijalne transfere", kaže prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Vučić se pita da li je to moguće. 

"Mi znamo da je plata od 40.000 i 50.000 relativno niska i zato ćemo gledati da ne otežavamo dodatno građanima život, videćemo na koji način", kaže Vučić.

Ministar finansija Lazar Krstić kaže da je prioritet države rast privrede i finansijska stabilnost, uz procenu da će do kraja godine javni dug biti 21 milijardu evra, dve milijarde više nego u januaru. 

Krstić kaže da je problem to što se kod nas ne zna tačno ko nosi teret za koga.

"Veoma mali broj ljudi nosi teret čitave države. Mi to moramo da promenimo što pre, ali to moramo da uradimo na odgovoran način jer to su ozbiljne stvari i ne možemo da lomimo preko kolena", rekao je Krstić.    

Za koliko će rupica građani morati da pritegnu svoj kaiš zavisi i od toga koliko će sama država štedeti.

"Da se ne ponašamo kao popovi koji narodu savetuju post, a sami imaju masne brkove jedući prasetinu", rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković i istakla da je u Srbiji potrebno "razmrsiti čvor likvidnosti".

Neka ministarstva već imaju planove štednje.

Dragan Glamočić, ministar poljoprivrede, kaže da se to odnosi na vozila koja nisu korišćena godinama, pa do bespotrebnog vozanja po terenu sa nenamenskim poslovima, kao i do putovanja u inostranstvo, gde nisu, kako kaže, svi imali razloga da idu.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, kaže da to nije samo pitanje štednje, već i pitanje raspoređivanja novca i svih drugih mera, kao što je ukidanje agencija.

"One moraju da budu mnogo efikasnije, a ne samo da se završi na tome da je Ministarstvo energetike jedino prkatično koje je ukinulo i Fond i Agenciju za energetsku efikasnost i Agenciju za hemikalije", objašnjava Mihajlovićeva.

Tema u razgovorima sa MMF-om jeste i kako iskoristiti dve do tri milijarde dolara arapskog kredita koji će, kaže Vučić, stići i pre kraja godine.

"MMF je tražio da je i novcem koji smo dobili - de fakto poklon-novac - trebalo da otplaćujemo Cvetkovićeve dugove i kredite od 7,5 do 8,3 odsto. Pa čekajte, što onda neko da nam daje pare, mi hoćemo jedan deo, hoćemo nešto i u proizvodnju da damo, hoćemo nešto narodu da damo", kaže Vučić.

Ministri i stučnjaci MMF-a, kaže Vučić, danonoćno traže rešenje šta i kako učiniti da se popravi stanje srpske ekonomije. Šta su smislili, obećali su, saopštiće u ponedeljak.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво