Читај ми!

Dačić: Šansa za nova radna mesta

Dobar sastanak sa čelnicima "Majkrosofta" pokazuje promenjenu klimu i sliku koju Srbija stvara u svetu, rekao premijer Ivica Dačić. Mi ne samo da smo zemlja koja će kupovati njihove proizvode, već smo zemlja koja može da im pomogne u proizvodnji hardvera i softvera uz pomoć srpskog znanja, rekao za RTS Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da dobar sastanak i potpisivanje ugovora sa čelnicima "Majkrosofta" u SAD pokazuje "promenjenu klimu i sliku koju Srbija stvara u svetu". 

Dačić je izrazio nadu da je to "prvi korak ka uspešnom putovanju koje ćemo imati u narednim godinama".

U intervjuu za RTS, premijer Ivica Dačić je rekao da je počastvovan što je predvodio delegaciju Srbije po prvi put u istoriji Srbije. "Ovo je bio, tako su ga nazvali, prvi dan Srbije u Majkrosoftu", rekao je Dačić. 

Prema njegovim rečima, "Majkrosoft" predstavlja sinonim za infomaciono-komunkikacionu tehnologiju, za jedni modernu kompaniju, koja je stvarala sve ono što danas postoji kao IT sektor u svetu. 

Dačić kaže da je to jedan od navažnijih sektora, a kod nas je sektor koji je najzdraviji i koji ima najvišu stopu rasta.

"Mi smo inače pioniri u ovoj oblasti i veoma je značajno potpisivanje sporazuma", kaže Dačić. 

Predstavnici Vlade Srbije i visoka delegacija korporacije "Majkrosoft" potpisali su u petak centralni ugovor o licenciranju i servisiranju računarskog softvera, koji će biti korišćen u svakodnevnom radu državne administracije.

Inače, prvi čovek "Majkrosofta" Stiv Balmer stigao je pet minuta ranije na potpisivanje ugovora sa Srbijom.

Potpisani sporazum nije značajan samo zbog toga što će od sada sve biti licencirano i korišćeni mnogi servisi za obrazovanje, za elektronsku upravu, već i zbog toga što se otvaraju velike razvojne mogućnosti.

Poziv Balmeru da poseti Srbiju 

"Ja sam zato i pozvao Stiva Balmera da poseti Srbiju, mislim da je tu naša šansa. Srbija godišnje proizvede više od 2.000 stručnjaka u oblasti IT tehnologije", kaže Dačić.

Balmer je bio iznenađen podatkom koliko imamo stručnjaka, a mnogi od njih i rade u "Majkrosoftu".

"To je jedino zanimanje u modernom svetu za koje nije potrebno da čekate da dobijete posao", ukazao je premijer Dačić.

"Mislim da imamo dobru bazu, želimo ne samo da kupujemo njihove softvere nego i da se ulaže u razvoj, da taj razvojni centar koji je do pre nekoliko godina imao dvadesetak ljudi sada ima 140, a očekujemo da se 300 inženjera tu zaposle".

Prema njegovim rečima otvaraju se velike mogućnosti koje treba iskoristiti. 

"To je sve posedica dobrih političkih vesti, odnosno stabilnosti u regionu nove pozicije Srbije i ja sam počastvovan što je Srbija na ovakav način vrednovana u jednoj od najvećih svetskih komaopnija", rekao je Dačić.

Balmer je najavio i moguću saradnju sa srpskim kompanijama, ali za to su potrebni određeni uslovi.       

"Potrebno je da nas više bude na ovakvim mestima. Zato je ova turneja, boravak u SAD, veoma značajan jer ćemo posetiti najvažnije kompanije u ovoj oblasti. Balmer je bio iznenađen da mi ne samo da smo zemlja koja će kupovati njihove proizvode, već smo zemlja koja može da im pomogne da se proizode i hardveri i softveri uz pomoć našeg srpskog znanja", rekao je premijer.

"Ja mislim da smo se našli na istoj frekcvenciji i da će od ovoga Srbija imati velike koristi", kaže Dačić. 

Predsednik Vlade Srbije je istakao da u nastavku posete SAD očekuje uspešne sastanke i sa drugim američkim kompanijama u San Francisku, uključujući "Intel" i "Epl", kao i u okviru političkih razgovora u Vašingtonu sa najvišim američkim zvaničnicima Stejt departmenta i administracije predsednika Baraka Obame.  

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво