Читај ми!

Afera "Agrobanka": Sekulić pod istragom

Vlasnik "Habitfarma" u stečaju Radoslav-Lale Sekulić pod istragom u aferi "Agrobanka". Samo tri njegove firme Agrobanci duguju više od 20 miliona evra. Agrobanka za nenaplaćene kredite nije aktivirala hipoteku, već je postajala vlasnik nekretnina čija vrednost nije pokrivala dug.

Prvi koji će biti obuhvaćen istragom u aferi Agrobanka jeste vlasnik Habitfarma u stečaju Radoslav Lale Sekulić i pravna lica koja su povezana sa Habitfarmom, saznaje RTS. Istraga je pokazala da samo tri njegove firme Agrobanci duguju više od 20 miliona evra, a u dva od osam Sekulićevih preduzeća kao suvlasnik se pojavljuje sin bivšeg predsednika Izvršnog odbora Agrobanke Dušana Antonića, Milan.

U vlasništvu Radoslova Sekulića je lanac od osam preduzeća koja su pod istragom, između ostalih "Produkt trejd", "Merkjuri internešenal", "Habit med" iz Lihtenštajna i "Vestern stajl". Do sada je otkriveno da ih, osim osnivača Radoslava Sekulića, povezuju tokovi novca i isti direktori u više različitih firmi.

U aferi se manipulisalo i protokolima o preuzimanju založene imovine između Agrobanke i firmi Radoslava Sekulića. Naime, Agrobanka za nenaplaćene kredite nije aktivirala hipoteku, već je potpisivenjem protokola postajala vlasnik nekretnina čija vrednost nije pokrivala dug.

Kako objašnjavaju izvori bliski istrazi, da su hipoteke aktivirane i imovina prodavana na aukciji, banka bi mogla da dobije samo realni iznos, znatno manji od nerealnih procena vrednosti imovine kojom se navodno obezbeđivao kredit.

Tako je, na primer hotel "Park", koji je Sekulić stavio pod hipoteku, veštačen na 14 miliona evra, iako mu je stvarna vrednost četiri do pet miliona evra. I vrednost kafane u Ivanjici, umesto realnih 140.000 evra, procenjena je na milion i 400.000 evra.

Pojedinim Sekulićevim firmama, koje nisu vratile dug, Agrobanka je uzimala imovinu, a potom je vlasnicima tih firmi davala u zakup i to bez garancije da će zakup biti plaćan.

Prava vrednost založene imovine, kako saznajemo, iznosi sedam miliona evra, dok je lažno procenjena na više od 20 miliona evra. Tako je "Vestern stajl" koji je Sekulić kupio 2005. godine, Agrobanci na ime dugovanja upravo putem protokola prepustio nekoliko nekretnina.

Bivši direktor Vestern stajla Dragovan Milinković kaže da Upravni odbor i vlasnik firme odlučivali sve što je u vezi sa kreditima, a da je predsednik Upravnog odbora bio Duško Sekulić.

Milinković kaže da to nisu bili investicioni krediti nego kratkoročni sa velikim kamatama i da kada je nastupila kriza, oni nisu bili u stanju da redovno servisiraju  kredite.

"Potpisan je protokol između svih njegovih firmi koji su oni napravili u Beogradu, Agrobanka je preuzela za dugovanje njegovih kompanija imovinu Vestern stajla" kaže Milinković.

Na pitanje ko sada rukovodi kompanijom, on odgovara da je osnovano preduzeće Vestern turist kako ljudi ne bi ostali na ulici, pošto je bilo više od 100 zaposlenih.

Koliko je klupko dugovanja zamršeno, pokazuje i podatak da se kao potražioci dugovanja Sekulićevog Habitfarma, osim Agrobanke, kako saznajemo, pojavljuju i njegove firme Vestern stajl i Merkjuri internešenel.

"Habitfarm na današnji dan duguje nekih 193 miliona prema Vestern stajlu što smo mi prijavili u potraživanju stečaja", kaže bivši direktor Vestern stajla Dragovan Milinković.

U istrazi poreske uprave i deviznog inspektorata, kako saznaje RTS, proveravaće se tokovi novca Sekulićevih preduzeća ka inostranstvu. Naime, istragom je otkriveno da je on osnivač i više ofšor kompanija u Lihtenštajnu, Kipru, Devičanskim ostrvima.

Kredite koje je podizao na ime plaćanja robe iz inostranstva, avansno je uplaćivao na račune svojih preduzeća u inostranstvu, otkriva izvor blizak istrazi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво