Decenija veronauke u školama

U školski sistem Srbije, pre deset godina, kao izborni predmet ponovo je uvedena veronauka. Više od polovine đaka izabralo je taj predmet.

Prvi čas veronauke, 2001. godine održao je patrijarh Pavle, u prisustvu tadašnjeg premijera Zorana Đinđića. U Beogradu, versku nastavu pohađa 53 odsto učenika. Toliki je, otprilike, pocenat đaka i u celoj zemlji.

"Pre 50-60 godina prosto je utrta sama verska nastava i pedagogija crkve u svim dimenzijama društva. Vraćanje u realnost i stavljanje u stroj sa drugim zemljama, ogromnim brojem zemaljama Evrope koje su u kontinuitetu imali versku nastavu, jeste izazov i određena poteškoća", kaže profesor hrišćanske pedagogije sa Teološkog fakulteta Dragomir Sando.

Pre deset godina, udžbenika nije bilo. Danas ih ima za sve razrede i sve vere. Međutim, istraživanja pokazuju da nisu dovoljno prilagođena deci, pa ih verske zajednice stalno dorađuju. Ima i drugih problema.

"Tolerancija je sigurno povećana među decom kroz učenje ovih predmeta. Međutim loša strana svega toga, ono što nismo uspeli da postignemo kao kvalitet, jeste upravo mali broj veroučitelja. Često možemo naći, i to nema šta da se krije, i ljude koji su inženjeri pa su dobili blagoslov episkopa i položili interni ispit i predaju u školi", kaže Želimir Popov iz Ministarstva prosvete.

Iz Ministarstva vera podsećaju kritičare da se nisu ostvarile njihove tvrdnje da će, zbog veronauke u školama, biti problema po verskoj osnovi, i ukazuju na zanimljivu činjenicu.

"Ima jako mnogo tih situacija da su roditelji sticajem istorijskih okolnosti distancirani od vere kojoj tradicionalno i kulturološki pripadaju, a da žele i da hoće i da insistiraju da njihova deca usvoje ta znanja. Pa čak imamo relativno često te pojave da sad deca koja uče veronauku postaju veroučitelji svojim roditeljima", navodi ministar vera Bogoljub Šijaković.

Pitanjem veroučitelja i udžbenika za veronauku baviće se sve verske zajednice i ministarstva vera, prosvete i rada. Iz Ministarstva prosvete ne najavljuju veća ulaganja u taj i ostale izborne predmete, jer su prioritet redovni predmeti.

broj komentara 21 pošalji komentar
(nedelja, 26. jun 2011, 20:42) - bluebird [neregistrovani]

Otkud znas da je to moja vera

Moji roditelji su pravoslavci, ali ja sam ateista.

(četvrtak, 21. apr 2011, 07:57) - bluebird [neregistrovani]

Odgovor na besmisleni komentar

Ovo je sekularna država (lepo piše u ustavu) i ni jedna religija se ne sme nametati kao zvanična i obavezna. Biti pravoslavac nije isto što i biti Srbin i religija nikako ne sme da bude izjednačavana sa nacionalnošću.
Kako misliš da namećeš taj predmet kao obavezan detetu koje dolazi iz neke nehrišćanske porodice (ateističke, muslimanske, jevrejske...)?

(nedelja, 27. feb 2011, 03:35) - memetique [neregistrovani]

full respect!

rekoh :)

(nedelja, 27. feb 2011, 03:33) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

o tome se uci u crkvi.

(nedelja, 27. feb 2011, 03:32) - memetique [neregistrovani]

pitanjce

molim autora da mi navede na kom hromozomu je vera vezana u genima?

(subota, 26. feb 2011, 19:33) - anonymous [neregistrovani]

pa nismo svi pravoslavni

srbija je sekularna drzava, kao i sve evrospe zemlje, a svako ima pravo na svoju veroispovest

(subota, 26. feb 2011, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

veronauka

Mislim da deca u skoli treba da izucavaju sve religije koje su zastupljene na nasim prostorima.To bi bio izvor tolerancije medju pripadnicima svih vera.Svako dete ,ako zeli.moze u svojoj porodici da stice osnovno znanje o veri.Moze da ide u crkvu kad to zeli .Kod nas se ide u krajnost kad je vera u pitanju jer se tome nepravilno
.prilazi.Vera treba ljude da povezuje a nikako da razdvaja.

(subota, 26. feb 2011, 13:14) - anonymous [neregistrovani]

veronauka

I u zemljama EU postoji veronauka u skolama i zato molim neobavestene da ne komentarisu. Veronauka ne znaci nazadovanje. Ko nece, ne mora da veruje, ali treba pustiti one kojima religija nesto znaci da nauce vise o njoj. Zbog toga to i jeste izborni predmet. EU i Svajcarska su posebno naglasile da treba da se postuje hriscanska tradicija.

(subota, 26. feb 2011, 13:11) - LJubinko [neregistrovani]

inteligencijo Srbije

to "pozicioniranje na internacionalnim listama"koje je navodno pokazatelj znanja sigurno ne zavisi od veronauke.Sramota je da ljudi ne poznaju svoju veru koja ima mnogo dublje korene u nasim genima nego novac i politicka opredeljenost.Ko ne poznaje svoju veru ne moze ni da je kritikuje!

(subota, 26. feb 2011, 13:03) - Milan [neregistrovani]

Veronauku u školama treba ukinuti

Što pre ukinemo veronauku u školama, to će biti bolje za mentalno zdravlje naše dece!
Toliko ima lepših i pametnijih bajki od glupe bajke iz bronzanog doba!