Bez produžetka roka za legalizaciju

Prijave za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata primaće se do četvrtka. Procenjuje se da je više od 90 odsto vlasnika već podnelo zahtev. Gradonačelnik Đilas najavio nove olakšice za legalizaciju.

Po svemu sudeći, posle dva produženja, novog roka za legalizaciju neće biti. Procenjuje se da je oko 90 odsto vlasnika bespravno podignutih objekata već podnelo zahtev. Prijave za legalizaciju objekata primaće se do četvrtka, 11. marta.

Iako je dovoljan samo zahtev za legalizaciju, mnogi se trude da u poslednjem trenutku pribave i neka dokumenta, pa su na šalterima katastra, koji je donedavno štrajkovao, gužve ogromne.

I katastar i opštinski šalteri za legalizaciju u većini gradova najavljuju da će naredna tri dana raditi duže. U Beogradu se zahtevi predaju i u novosnovanom Gradskom sekretarijatu za legalizaciju. U njegovoj nadležnosti za sada su samo objekti čija je površina veća od 800 kvadrata.

Predrag Vučić iz Gradskog sekretarijata za legalizaciju kaže da je od opštinskih sekretarijata preuzeto oko 5.000 predmeta.

Na prvoj sednici Skupštine grada, posao Sekretarijata trebalo bi da bude proširen i na ostale objekte. Procenjuje se da će u proces legalizacije, samo u prestonici, ući oko 180.000 objekata.

Popust za legalizaciju

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da će na narednoj sednici, u martu, biti donete sve olakšice koje će se primenjivati u procesu legalizacije.

"Kao što smo najavili, građanima koji su sami participirali u izgradnji infrastrukture, to će preračunati i odbiti od cene legalizacije.

Po zakonu, svi koji legalizuju kuće do 100 kvadrata, imaju popust od 60 odsto. Uz plaćanje na rate, u većini opština ponudili su i dodatnu pogodnost, u Čačku će olakšicu i do 40 odsto dobiti oni koji legalizuju objekte i do 400 kvadrata, a u Užicu svi koji jednoktartno plate legalizaciju.

Predrag Gavović iz Gradskog veća Užica, rekao je da je popust za jednokratnu uplatu 30 odsto i, osim toga, još 30 odsto, ukoliko je investitor bespravnog objekta ulagao u infrastrukturu.

Procenjuje se da će, u proseku, legalizacija objekta od 100 kvadrata koštati od 400 do 500 evra. Sav novac prikupljen od legalizacije biće uložen u infrastrukturu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво