Читај ми!

Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića, pomeni u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici

Navršilo se pet godina od ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića. Do sada nije utvrđeno ko su nalogodavci i počinioci tog zločina. U Hramu Svetog Save u Beogradu održan petogodišnji pomen kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Pomen održan i na mestu ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, kao i u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, gde je sahranjen.

U Hramu Svetog Save je održan pomen povodom pet godina od ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Najpre su sveštenici u Hramu održali pomen, a zatim su uži članovi Ivanovićeve porodice, zajedno sa Vučićem i Brnabićevom, paljenjem sveća odali počast i time obeležili pet godina od njegovog ubistva u Kosovskoj Mitrovici

Pomenu su pored nevenčane supruge Milene Ivanović, Oliverovog sina, prijatelja i brojne rodbine, prisustvovali i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i v. d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

"Već pet godina nema ni istine ni pravde u slučaju ovog gnusnog i neljudskog čina. Srbija nije zaboravila i neće odustati od zahteva da se pravi zločinci privedu pravdi. Počivaj u miru", objavio je uz fotografije sa pomena predsednik Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se Srbija neće smiriti dok se ne pronađu i ne privedu pravdi počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića.

"Radićemo na tome dok se to ne desi. Ali pošto je to urađeno na teritoriji AP Kosovo i Metohija, potrebni su nam podaci međunarodnih aktera koji se bave pravnim poretkom – Euleksa i Unmika, ali i prištinskih institucija koje su zadužene i nadležne da pronađu počinioce tog gnusnog zločina", rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare na pitanje o ubistvu Ivanovića.

Dodala je da Srbija nema dodatne informacije i da srpske bezbednosne službe nastavljaju da rade na tome.

Pomen u Aleji velikana

Godišnjica Ivanovićevog ubistva obeležena je i paljenjem sveća na grobu u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, gde su se okupili članovi najuže porodice, kumovi, rodbina i prijatelji.

Oliverov brat Miroslav Ivanović rekao je novinarima da se ni nakon pet godina na razotkrivanju odgovornih za ubistvo ništa ne dešava, te da suđenje koje je toku u Prištini ne zadovoljava želje porodice da se otkrije istina ko je naručio ubistvo njegovog brata.

Ivanović navodi da se u istrazi nije daleko odmaklo i da se stiče utisak da nije urađeno više od onoga što je usledilo neposredno nakon ubistva.

"Maksimalno ćemo se truditi, kao i veliki broj ljudi, prijatelja i intelektualne javnosti ove zemlje, da istrajemo u tome da se njegovo ime i dalje spominje i da se insistira na razotkrivanju", rekao je Ivanović ističući da je veoma važno da se otkrije sve u vezi sa Oliverovim ubistvom, ali da je najvažnije da se sazna ko je nalogodavac, odnosno ko je, kako je rekao, "materijalizovao svoj interes da se njegov brat skloni sa političke scene".

Pomen i na mestu ubistva u Kosovskoj Mitrovici 

Na mestu gde je Oliver Ivanović ubijen, ispred sedišta Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" u severnom delu Kosovske Mitrovice sveće su zapalili njegova supruga, prijatelji, bivši članovi Građanske inicijative, predstavnici opozicionih stranaka i građanskih pokreta u Srbiji.

Dejan Nedeljković, nekadašnji saradnik Olivera Ivanovića, naveo je da su okupljanjem na mestu ubistva u proteklih pet godina rekli sve što su mogli da kažu u vezi sa ubistvom.

"Želeo bih da minutom ćutanja još jednom odamo počast Oliveru za sve što je učinio za nas na severu Kosova, ali i za naše sugrađane s juga. Tako želimo i da ukažemo na one koji ćute već pet godina, a znaju sigurno mnogo više od nas o ubistvu, o nalogodavcima i o počiniocima. Ćuti pravosuđe po kosovskom sistemu, ćuti pravosuđe u Srbiji, ćuti i međunarodna zajednica", rekao je Nedeljković.

Savo Manojlović iz pokreta "Kreni-promeni" rekao je da je Ivanović bio Evropljanin, diplomata, ratnik koji je branio svoj narod i bez koga Mitrovica kakva je danas sa ovim ljudima ne bi postojala.

"Deluje da ćutanje sa svih strana o čoveku koji je sudski progonjen od kosovskih institucija, kome je crtana meta sa nacionalnih frekvencija i o kome je ćutala međunarodna zajednica nije bilo dostojno čoveka koga Mitrovica mora pamtiti, jer ako ga Mitrovica zaboravi, ni Mitrovica, ni sever Kosova neće postojati", tvrdi Manojlović.

Miroslav Aleksić, narodni poslanik Narodne stranke u Skupštini Srbije, ocenio je da su pucnji u Olivera bili pucnji u Srbiju, pucnji u ljude koji žive na KiM.

"I ono što je još gore, pet godina ne može da se sazna istina ko su nalogodavci i ko su izvršitelji tog zločina. Ta istina je važna zbog naše budućnosti, zbog Srba koji ovde žive na Kosovu. Nažalost, ne postoji prevelika želja vlasti u Srbiji da se reši ta misterija, iako verujem da postoji i način i kapacitet", rekao je Aleksić.

Zauzeo se za istrajavanje u rasvetljavanju ovog zločina, da pravda bude zadovoljena, da budu otkriveni i kažnjeni naručioci "tog političkog ubistva, i da to bude poruka da to ne sme da se događa u Srbiji".

"Samo tako što mi nećemo odustati, siguran sam da će pravda biti zadovoljena, a istina pre ili kasnije nađe put", podvukao je Aleksić.

Advokat Nebojša Vlajić, prijatelj i branilac Olivera Ivanovića, rekao je da ne veruje u sudski proces koji se vodi pred pravosuđem u Prištini.

"Kosovsko pravosuđe je dokazano nesposobno i pristrasno i ko se nada pravdi u takvom postupku u najmanju ruku je vrlo neinformisan. Pet godina od ubistva nemamo ništa, saslušano je na desetine svedoka od kojih niko nije rekao nikakvu konkretnu stvar. Ljudi protiv kojih se vodi postupak su bili gotovo tri godine u pritvoru, postupak se vodi četiri godine i nikakvih rezultata nema. Tako da posle takvog trajanja postupka očekivati da će se desiti nešto spektakularno ili nešto ubdeljivo za mene nije moguće", naveo je Vlajić nakon pomena u Kosovskoj Mitrovici.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je podnosilac zahteva za formiranje anketnog odbora koji bi istražio sve okolnosti u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

"Mogu samo da kažem onima koji su organizovali ovaj zločin, koji su ga inspirisali, koji su naručili sramotni spot, koji je na televizijama najavljivao ubistvo, upozorim na reči Olivera Ivanovića: Ne može ovo zlo navek trajati, valjda će i pravde biti, vreme zla ističe, a vreme pravde dolazi. Svi koji su u ovome učestvovali – odgovaraće", rekao je Milivojević.

Poručio je da "kako su prošle ubice Ivana Stambolića, Slavka Ćuruvije, tako će proći i ubice i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića", te da neće biti praštanja i amnestije.

Na drugom pomenu, takođe na mestu gde je Ivanović ubijen, članovi GI SDP su zapalili sveće i zatražili rasvetljavanje ubistva.

"Mi sa ovog mesta imamo samo jednu poruku. Nas interesuje posle pet godina ko je ubio Olivera Ivanovića. Ko je naručio njegovo ubistvo. Nećemo prestati da postavljamo to pitanje, jer da bi se nastavila demokratija, vladavina prava na ovim prostorima, mora da se pronađe ubica Olivera Ivanovića", rekla je potpredsednica ove inicijative Ksenija Božović.

Sudski proces nije mnogo odmakao 

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.

Dovezen je u bolnicu u besvesnom stanju. Lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama. Obdukcioni nalaz je tada pokazao da je ubijen sa šest metaka.

Ubice i nalogodavci tog atentata još nisu poznati, a iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije želela da odgovara na upite naših državnih organa u vezi sa istragom i dokazima.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je tri optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, ali osim što su se optuženi dva puta izjasnili da nisu krivi, sudski proces nije dalje odmakao.

Prva je podignuta početkom decembra 2019. godine, a već krajem decembra iste godine tadašnji tužilac Sulj Hodža dostavio je drugu, izmenjenu optužnicu. Potom je novembra 2020. podignuta i treća optužnica.

Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Optužbe za ratni zločin

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine počelo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića obeležena je pomenima i odavanjem pošte u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je Ivanović ubijen, i u Beogradu na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana gde je Ivanović sahranjen.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво