Читај ми!

Predrag Marković: Naš narod s druge strane Drine je opstao zahvaljujući RS

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska. To je bio odgovor na nameru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije i reakcija na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH. Naša braća preko Drine nisu htela da ostanu bez zaštite i zato su stvorili državni okvir zahvaljujući kom su opstali, kaže za RTS istoričar Predrag Marković.

Dan RS obeležava se 9. januara, jer je tog datuma 1992. skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o njenom osnivanju. Međunarodno je priznata potpisivanjem Dejtonskog sporazuma 1995, kao jedan od dva entiteta unutar BiH.

"Ima simbolike u tome što je dan prvomučenika Svetog Stefana i dan najstradalnijeg naroda u Evropi. Narod Republike Srpske je pored Jevreja, Belorusa i Ukrajinaca najviše stradao u Drugom svetskom ratu i suočeni sa takvom uspomenom, naša braća preko Drine nisu htela opet da stradaju i ostanu bez zaštite", rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a istoričar Predrag Marković.

Zato su, ističe, rešili da stvore svoj državni okvir i zahvaljujući njemu je naš narod tamo i opstao.

Marković smatra da Republika Srpska ima svetliju budućnost nego što se čini. Navodi da je muslimansko-hrvatska koalicija rasturena.

"Hrvati neće podržavati unitarnu Bosnu jer tzv. građanska Bosna znači Bosna u kojoj dominira samo jedan narod, to Hrvati neće podržati. A to šta američkoj ambasadi smeta što je Republika proglašena na dan pravoslavnog sveca, pa oni su Deda Mraza iz Sarajeva proterali. Njima smeta nešto što je deo duboke srpske tradicije", navodi Marković.

Objašnjava da Srba gotovo i nema van RS, čak i tamo gde rata gotovo da nije ni bilo:

"U Mostaru nije bilo rata sa Srbima, a tamo su Srbi praktično nestali. Da ne pominjemo Sarajevo gde je vođen rat. Čak i  tamo gde nije bilo rata, bez državnog okvira, u Federaciji, Srba više nema. Republika Srpska je bila egzistencijalni okvir koji je mogao da spasi Srbe preko Drine", rekao je Marković.

"Srpskom narodu se sudi jer je branio svoju slobodu" 

Kada je reč o zločinima iz devedesetih, Marković kaže da ćemo morati sa tim da se suočimo i da razdvojimo svetle strane - opstanak srpskog naroda u RS, od zločina koji su činjeni u ime tog naroda - "to je zadatak istoričara u budućnosti".

Komentarišući procese pred Haškim tribunalom, Marković je rekao da se srpski narod našao pred situacijom da mu se sudi jer brani svoju slobodu.

S druge strane, Naser Orić je na slboodi, usled, ističe,komplikovanih okolnosti. 

"Tu je bilo i lošeg prikupljanja dokaza sa naše strane. To je primer koliko je sada ozbiljno prikupljanje dokumentacije. Apsurd i strahota rata pokazuje da Nasera Orića, koji je pobegao iz Srebrenice i ostavio svoj narod da strada, slave kao junaka, u očima njihovih nacionalista on je ratni heroj", naveo je istoričar.

Smatra da sankcije koje su SAD uvele i nemaju značaj i da ih uvode "jastrebovi iz devedesetih", koje je pregazilo vreme.

Govoreći o današnjoj proslavi kojoj će prisustvovati predstavnici Kine i Srbije, Markocić je rekao da Srpsku podržavaju i neke članice EU poput Mađarske. 

"RS je u svakom slučaju mnogo stablnija i jača nego što je bila. Njen najveći problem je demografsko propadanje, a to je problem svih država", naveo je Marković.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво