Читај ми!

Prikaz diviziona haubica "Nora B-52" u Nišu

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je u Nišu prikazu rada diviziona samohodnih top haubica "Nora B-52 M15". Poručio je da se komplikuje bezbednosna situacija u celom svetu, kao i u regionu, i da Srbija zato mora dalje da razvija i dodatno snaži svoje vojne kapacitete. Očekuje da iz Rusije pre kraja godine stignu protivoklopne rakete "kornet".

Aleksandar Vučić je prisustvovao na prostoru kasarne "Mija Stanimirović" u Nišu prikazu rada diviziona samohodnih top haubica "Nora B-52 M15", po temi "Divizion u podršci pešadijskim i oklopnim jedinicama u napadu".

Realizovan je prikaz dejstva novoformiranog haubičko-topovskog diviziona Mešovite artiljerijske brigade Vojske Srbije, formiran jula prošle godine od samohodnih haubica "Nora B52 M15" kalibra 155 milimetara domaće proizvodnje, koja spadaju među najsavremenija artiljerijska oruđa u svetu. Time je ta brigada, nakon 35 godina, dobila novo naoružanje.

U prikazu je učestvovalo 12 samohodnih haubica, komandno-izviđačko vozilo opremljeno savremenom osmatračkom stanicom, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica i dva specijalizovana vozila za prevoz i pretovar municije.

Prikaz se sastojao iz tri dela: prvi je marševski, drugi zauzimanje pozicija za dejstvo i treći vatrena podrška jedinicama kopnene vojske u napadu.

Tokom vežbe komandno-izviđačko vozilo je zauzelo poziciju koja se u realnom dejstvu nalazi na 20-30 kilometara ispred baterija haubica, dok je razmak između pojedinačnih artiljerijskih oruđa od 500 metara do kilometar, ali su tokom prikaza zbog skučenosti prostora razdaljine bile mnogo manje.

Samohodne haubice imaju oklopljene kabine koje posadu štite od pešadijskog naoružanja i dejstva parčadne artiljerijske municije, kao i mitraljez za protivpešadijsku zaštitu i zaštitu od niskoleteće avijacije kalibra 12,7 milimetara, kao i bacačem dimnih kutija.

Divizion je zaposeo položaj i zauzeo položaj za gađanje za šta mu je bilo potrebno oko tri minuta, što je 10 puta kraće nego kod vučne haubice 152 milimetra "Nora M84".

Vreme od uočavanja cilja do ispaljivanja prvog projektila je, zahvaljujući automatizaciji čitavog sistema, višestruko skraćeno i svedeno na tri do četiri minuta, za razliku od nekadašnjih 15 do 20 minuta. Ovim se smanjuje mogućnost da položaj artiljerijskih jedinica bude otkriven i da neprijatelj dejstvuje po njima.

Samohodna haubica "Nora B52 M15" ima mogućnost gađanja u takozvanom MRSI režimu, što podrazumeva ispaljivanje više projektila iz jednog oruđa pod različitom elevacijom sa istovremenim padom na cilj, što znatno pojačava snagu dejstva artiljerije.

Ove samohodne haubice mogu da ispale do četiri projektila u minutu. Nakon dejstva po cilju, izdato je naređenje da se jedinica premesti u naredni očekivani reon i na novi vatreni položaj.

U toku je opremanje Mešovite artiljerijske brigade sa još šest samohodnih haubica, odnosno još jednim bataljonom, čime bi se zaokružio proces formiranja diviziona i znatno unapredila operativna sposobnost brigade i kopnene vojske.

Vučić: Komplikuje se bezbednosna situacija u celom svetu

Predsednik Aleksandar Vučić, koji je danas započeo drugi dan posete Nišavskom okrugu, izjavio je nakon vojnog prikaza da se komplikuje bezbednosna situacija u celom svetu, kao i našem regionu, i da Srbija zato mora dalje da razvija i dodatno snaži svoje vojne kapacitete.

"Kako bi Vojska Srbije bila dovoljan odvraćajući faktor za svakog potencijalnog agresora na teritoriju Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik je preneo novinarima da mu je na sastanku sa vojnim vrhom predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022. do 2027. godine.

Vučić je rekao da su u tom planu predložena ogromna ulaganja u vojsku i da je o tome razgovarao sa ministrom Stefanovićem, i da bi najmanje trebalo uložiti preko 500 miliona evra više godišnje nego što se sada ulaže, iako su potrebe i zahtevi vojske da to bude 700 miliona evra više.

"To je defakto još jedan vojni budžet", dodao je Vučić i napomenuo da ipak treba imati u vidu složenost situacije.

"Nemamo odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka"

Vučić je, na pitanje novinara oko ponovnog vraćanja obaveze služenja vojnog roka, rekao da ima puno problema s tim, mnogo otvorenih pitanja. "Nemamo odluku o tome, jer ima više otvorenih pitanja", objasnio je on i dodao da bi to svakako bilo spasonosno za vojsku.

Vučić je ukazao da je, jedno pitanje, na primer, od kojeg godišta će da se primeni vojna obaveza, i da, ako se preseče i kaže od 2004. ili 2005. godine, to bi značilo oko 35.000 momaka, broj koji vojska u ovom trenutku ne može da prihvati, jer je kapacitet do 10.000.

Tu se, dodaje, onda postavlja pitanje koga osloboditi, a koga ne, pa i koliko će država plaćati vojnike, iako je to najmanji problem, a onda i da li komanda obuke može da obuči vojnike.

"To je samo deo pitanja u vezi sa ovom strateškom odlukom. Znam da je većina stanovništva za tu odluku, ali ima milion problema o kojima razgovaramo, a tako razmatramo i značajno uvećanje plate za dobrovoljno služenje vojnog roka. Još vagamo između te dve odluke", naglasio je predsednik.

Vučić je rekao da svakako mora da se osnaži naša vojska, koja mora da ima dodatnih minimalno 5.000 vojnika. Rekao je da država kupuje opremu, i da, na primer, neko mora da leti u tim avionima, a sada više nema dovoljno pilota, pa novi ljudi moraju da se šalju na obuku.

Kaže da će sutra biti održan sastanak sa celom namenskom industrijom u Srbiji. "Naše narudžbine su od, naše namenske 200 miliona evra godišnje, a moraće da ide preko 250 miliona samo od domaće namenske industrije, koju moramo da osnažimo", naveo je Vučić.

Dodao je da za mnoge naše proizvode vojne industrije postoji tržište u celom svetu.

Pored predsednika Vučića, prikazu su prisustvovali i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво