Читај ми!

Stiže hladnije vreme – da li su testiranje i vakcinacija uslov za dolazak u Prihvatilište

Idu hladniji dani kada više nego inače stariji bez krova nad glavom traže utočište u prihvatilištima i svratištima. U Prihvatilištu za stara i odrasla lica na Voždovcu trenutno je 57 korisnika. Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević ističe da je najvažnije da niko ove zime ne ostane sam na ulici i ne ostane bez pomoći.

Nataša Stanisavljević navodi da je Prihvatilište za odrasla i stara lica spremno za predstojeći zimski period, kao i da su preduzeli sve aktivnosti i nabavili sve što je potrebno za povećani broj korisnika.

Ističe da je naručena dodatna hrana, oprema, paketi odeće i obuće, ali i zaštitina oprema i sredstva za dezinfekciju koji su važni u vreme epidemije.

"Kada govorimo o pojačanom interesovanju za smeštaj ovde u Prihvatilištu za odrasla i stara lica, ono što primećujemo je da u proteklih mesec dana, od kada je postalo hladnije vreme, imali smo povećan broj prijema. Oko 15 korisnika je primljeno", kaže Stanisavljevićeva.

Ističe da su tokom godine primili oko 90 korisnika na smeštaj, a 40 odsto njih je našlo svoj trajni smeštaj.

"Tako da smo uspeli da nađemo za skoro 40 ljudi i trajni smeštaj, tj. drugi dom, i oni definitivno više neće biti na ulici", dodaje Stanisavljevićeva.

Organizovano pi-si-ar testiranje za sve koji žele da budu korisnici 

Ističe da je zbog epidemije koronavirusa važno da korisnici prilikom prijema urade pi-si-ar test i da on bude negativan.

"Sami centri za socijalni rad, stručni radnici su ti koji vode korisnike u domove zdravlja i to po već unapred uređenoj proceduri, tako da se ništa ne čeka. Pi-si-ar testiranje je besplatno, rezultati se dobijaju u najkraćem mogućem roku i stručni radnici su ti koji korisnika i dovode ovde na smeštaj", objašnjava Stanisavljevićeva.

I nakon testiranja u Prihvatilištu se insistira na tome da korisnik 15 dana bude u izolaciji, a urađen je izolacioni blok.

"Pre ulaska u kolektivni smeštaj i kontakta sa drugim korisnicima postoji period kako bi se smanjio svaki mogući rizik ulaska koronavirusa u ovu ustanovu", dodaje Stanisavljevićeva.

Vakcinacija nije uslov za smeštaj 

Napominje da vakcinacija nije uslov da bi se u Prihvatilište smestio neko od korisnika.

"Ali mi smo omogućili kornicima da ovde dolazi ekipa nadležnog doma zdravlja koji redovno na nedeljnom nivou vrše vakcinaciju onih koji su zainteresovani", rekla je Stanisavljevićeva.

Kaže i da je skoro 90 odsto korisnika već vakcinisano. "Ono što volimo da istaknemo je da tokom celog trajanja pandemije mislim da je ovo jedina ustanova u kojoj nijedan korisnik nije bio zaražen", poručuje Stanisavljevićeva.

Na raspolaganju i dnevni centri

Onima koji ne žele stalni smeštaj, na raspolaganju su dnevni centri. Stanislavljevićeva ističe da lice bez krova nad glavom samo ukoliko to želi i pristane može da bude smešteno u prihvatilište.

"Da ne bismo imali situaciju da imamo ljude na ulici koji su bez hrane, paketa odeće ili bez bilo kakvog mesta koje je toplo gde mogu tokom dana da provedu određeno vreme mi smo otvorili dnevne centre", rekla je ona.

Tokom prošle zime bilo je 8.000 poseta u tri dnevna centra, a tokom cele godine na raspolaganju je dnevni centar u Solunskoj ulici.

"Tu je na raspolaganju korisnicima obrok, topli napitak, paketi odeće, higijenski i tu imaju i mogućnost kupanja", objašnjava Stanisavljevićeva.

Ističe da je najvažnije da niko ove zime ne ostane sam na ulici i ne ostane bez pomoći.

"Svima kojima je potrebna pomoć, koji žele da im se pomogne i kojima je potreban smeštaj tu su centri za socijalni rad, tu je Prihvatilište, tu je Grad Beograd i svakom građaninu će pomoći", zaključila je Stanisavljevićeva.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво