Građani Valjeva u opasnosti zbog zagađenosti, loš kvalitet vazduha širom Srbije

Najnovniji podaci pokazuju da indeks zagađenosti vazduha vrlo visok širom Srbije. Najteže se diše u Valjevu i Kosjeriću. Iz Instituta za javno zdravlje "Batut" poručuju da nema razloga za paniku.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore da je vazduh "jako zagađen" u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Beočinu.

Najviši – peti – stepen zagađenosti prema merenjima Agencije registrovan na mernim stanicama Novi Beograd i Stari grad, dok je u četvrtoj kategoriji "zagađen" na stanici Mostar. Vazduh je u kategoriji "odličan" na Vračaru.

I poslednji podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd od 12.00 pokazuju da je vazduh u glavnom gradu zagađen.

Monitoring Evropske agencije za zaštitu životne sredine takođe pokazuje da je kvalitet vazduha u Beogradu "ekstremno loš". 

Da je vazduh u prestonici Srbije loš, pokazuju i podaci portala waqi.com koji meri zagađenost na globalnom nivou.

Jedan od sajtova koji takođe prati zagađenost na globalnom nivou "Er vižual" Beograd danas svrstava na listu najzagađenijih gradova sveta. Prema podacima ovog portala, Beograd je najzagađeniji grad Evrope, a kvalitet se kvalifikuje kao nezdrav.  

Alarmantno u Valjevu 

Kako pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine, u Valjevu koncentracija PM-10 i PM-2,5 čestica prelazila je 300 mikrograma po kubnom metru.

Vazduh u Valjevu i Kosjeriću je bio u "ljubičastoj zoni" (veoma nezdrav), dok su ranije tokom jutra Valjevci udisali vazduh koji je bio označen kao "opasan po zdravlje", navodi sajt waqi.

Kako se i navodi na samom portalu waqi.com, taj sajt generiše i pokazuje podatke koje prikuplja srpska Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha, u okviru Agencije za zaštitu životne sredine. 

Preporuke nadležnih 

Povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ranije je saopštio je da nema potrebe za panikom, ali ukazuje na značaj primene mera zaštite u uslovima zagađenja vazduha. 

Preporučuju da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.

Glavni aerozagađivači su PM-10 i PM-2,5 čestice, koje su vrlo sitne i opasne jer prolaze i kroz najsitnije disajne puteve

PM-10 čestice su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale. Ako je koncentracija čestica preko sto mikrograma, što se često dešava u Srbiji, kažemo da je vazduh jako zagađen.

Dok se ne promene vremenski uslovi i ne dune vetar koji će "rasterati" štetne čestice, meteorolozi poručuju da nećemo lakše disati. 

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 15. jan 2020, 12:20) - anonymous [neregistrovani]

"zelena ekonomija"

je to ta "zelena ekonomija"?! naravno na srpski nacin?!

(sreda, 15. jan 2020, 11:45) - Orao pao [neregistrovani]

Prekasno je za nas.

Za to je prekasno. A prekasno je i za deponije na svakom cosku, Srbija se davi u deponijama pored puta. Gradjevinski otpad na sve strane, Reke pune plastike. Otpad se ne sortira po domacinstvima. Pogotovo baterije koje idu u obican otpad . Jednom recju kultura ,volja i znanje nam fali da bi ucinili nesto. Da se narod edukuje da drzava odradi svoje i to da za zivi pa treba nekoliko decenija...
Prekasno je za nas

Orao pao orao pao

(sreda, 15. jan 2020, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

Vetar

Duni vetre malo preko...
Mi zavisimo od vetra, da li cemo da udisemo sta treba ili ne. Sto znaci da konstantno zagadjujemo godinama ali sad kad je vetar smanjen vise nego obicno samo vidimo koliko trujemo. Prethodnih godina smo isto trovali ali me mari rasterao vetar, ne vazi se.

(sreda, 15. jan 2020, 11:26) - Šojić [neregistrovani]

Arsen u vodi i veštački sir

Čemu se uzbuđivati? U pijaćoj vodi vodovoda u Brzeću na Kopaoniku vrlo kancerogenog arsena ima 7 puta više od dozvoljene količine arsena u vodi za piće i niko se ne uzbuđuje, turisti šetaju, niko ih ne obaveštava. Ja sam jutros pojeo burek sa veštačkim mrvljenim sirom napravljenim tako što se neke hemikalije pomešaju sa otpadnom surutkom iz koje je prethodno izvučen sav sir, kajmak i pavlaka. Pekarima je zabranjeno da kupuju sir od seljaka a mlekare koriste priliku i prave veštački sir, njima je dozvoljeno. Čemu se sad uzbuđivati zbog kampanje koju vodi tamo neko Udruženje uvoznika novih vozila.

(sreda, 15. jan 2020, 09:45) - willi [neregistrovani]

rece covek

pod hitno automobile euro 3, 4, i 5 treba ukinuti jer zasto ne kupovati euro 6. para se ima hvala bogu...
zasto jesti hleb ako imamo kolace!
a sto u svakoj drugoj kuci loze kotlove na ugalj i drva, pa izbacuje svaki od njih kao fabricki dimnjak crnilo i garez to niko ne pominje. preispitajte malo uzroke zagadjenja...zemljaci moji...

(sreda, 15. jan 2020, 09:42) - Боки [neregistrovani]

Време

Разлог што се овим не бави више је управо јер је у питању сезонски проблем, у априлу већ нико и не размишља о овоме. "Фрка" се дигне у медијима три месеца годишње и онда крај идемо на друге теме. Као што су нпр. бројни удеси током лета горућа тема.

(sreda, 15. jan 2020, 09:36) - anonymous [neregistrovani]

Kakvi su ovo strucnjaci?

Препоручују да осетљиве особе ограниче свој боравак напољу у јутарњим и вечерњим сатима.

Jel ovo neka sala?? A ostali mogu za vreme najveceg zagadjenja u istoriji Srbije, da borave, a zasto da ne i treniraju napolju!?

(sreda, 15. jan 2020, 09:34) - anonymous [neregistrovani]

Србија

Брже, јаче, боље!!

(sreda, 15. jan 2020, 09:25) - Anonimni berač šumskih jagoda [neregistrovani]

Škrge bre

Mora da je u Kosjeriću zbog silnih vozila. Malo cement malo grejanje na drva. Isto i Valjevo. Ubija nas grejanje na drva i ugalj!!! Ugalj nikad jeftiniji. Hektari šuma ogoljeni usled ilegalne seče, država nije u stanju da se obračuna sa naoružanim šumokradicama. Koja Evropa i mi bre?!

(sreda, 15. jan 2020, 09:22) - anonymous [neregistrovani]

Kineska tvornica guma...

...baš će da se usrećimo novim radnim mestima, platama i "boljem standardu" kada uskoro sve te plate budu upotrebljene za lečenje svakojalih oboljenja...