Građani Valjeva u opasnosti zbog zagađenosti, loš kvalitet vazduha širom Srbije

Najnovniji podaci pokazuju da indeks zagađenosti vazduha vrlo visok širom Srbije. Najteže se diše u Valjevu i Kosjeriću. Iz Instituta za javno zdravlje "Batut" poručuju da nema razloga za paniku.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore da je vazduh "jako zagađen" u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Beočinu.

Najviši – peti – stepen zagađenosti prema merenjima Agencije registrovan na mernim stanicama Novi Beograd i Stari grad, dok je u četvrtoj kategoriji "zagađen" na stanici Mostar. Vazduh je u kategoriji "odličan" na Vračaru.

I poslednji podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd od 12.00 pokazuju da je vazduh u glavnom gradu zagađen.

Monitoring Evropske agencije za zaštitu životne sredine takođe pokazuje da je kvalitet vazduha u Beogradu "ekstremno loš". 

Da je vazduh u prestonici Srbije loš, pokazuju i podaci portala waqi.com koji meri zagađenost na globalnom nivou.

Jedan od sajtova koji takođe prati zagađenost na globalnom nivou "Er vižual" Beograd danas svrstava na listu najzagađenijih gradova sveta. Prema podacima ovog portala, Beograd je najzagađeniji grad Evrope, a kvalitet se kvalifikuje kao nezdrav.  

Alarmantno u Valjevu 

Kako pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine, u Valjevu koncentracija PM-10 i PM-2,5 čestica prelazila je 300 mikrograma po kubnom metru.

Vazduh u Valjevu i Kosjeriću je bio u "ljubičastoj zoni" (veoma nezdrav), dok su ranije tokom jutra Valjevci udisali vazduh koji je bio označen kao "opasan po zdravlje", navodi sajt waqi.

Kako se i navodi na samom portalu waqi.com, taj sajt generiše i pokazuje podatke koje prikuplja srpska Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha, u okviru Agencije za zaštitu životne sredine. 

Preporuke nadležnih 

Povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ranije je saopštio je da nema potrebe za panikom, ali ukazuje na značaj primene mera zaštite u uslovima zagađenja vazduha. 

Preporučuju da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.

Glavni aerozagađivači su PM-10 i PM-2,5 čestice, koje su vrlo sitne i opasne jer prolaze i kroz najsitnije disajne puteve

PM-10 čestice su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale. Ako je koncentracija čestica preko sto mikrograma, što se često dešava u Srbiji, kažemo da je vazduh jako zagađen.

Dok se ne promene vremenski uslovi i ne dune vetar koji će "rasterati" štetne čestice, meteorolozi poručuju da nećemo lakše disati. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво