Које све здравствене проблеме изазива загађење ваздуха и како се заштитити

Временски услови, али и загађење утицали су да се повећа број пацијената са респираторним тегобама, посебно деце. Пулмолог др Снежана Рсовац упозорава да суспендоване честице које се налазе у загађеном ваздуху пролазе кроз најмање дисајне путеве и стижу до најудаљенијих делова плућа. Имају негативан ефекат и на развој можданих функција, поготову код мање деце, као и на могућност неплодности и појаву низа хроничних болести.

Пулмолог Дечје клинике у Тиршовој, др Снежана Рсовац, каже да је загађени ваздух додатно са маглом појачао свој ефекат и да се честице ПМ-2,5 и ПМ-10 задржавају у нижим слојевима.

"Оне су у ствари суспендоване честице које пролазе кроз најмање дисајне путеве и стижу до најудаљенијих делова плућа и отежавају нормалну размену гасова. Уз то имају свој хемијски ефекат и утичу на процесе у организму, не само на плућима, где се одиграва цео процес, већ се кроз бројне студије показало да оне имају веома негативан ефекат на развој можданих функција, поготову код мање деце, затим на могућност неплодности и појаву низа хроничних болести и погоршања код хроничних пацијената, симптома и тока болести", објашњава Рсовац.

Нагласила је да децу треба што мање изводити када су магла и смог како се не би непотребно излагала загађењу.

"Што се тиче свега осталог, смањите активности, просторију не проветравајте у раним јутарњим сатима, тада је највећа концентрација смога и свих честица, то радите када мало одмакне и када је топлије време", навела је докторка.

Број деце која се жале на репираторне проблеме је повећан, а докторка каже да је у последњих десет дана забележен пораст броја пацијената са респираторним синицијалним вирусом изазваним бронхијалитисом, посебно код најмлађе популације, односно код новорођенчади и у првој години живота.

"Пошто је ово обољење које код овако мале деце иде са значајним симптомима који отежавају дисање, смањују ниво кисеоника, морали смо и да хоспитализујемо пар деце", рекла је Рсовац.

Истакла је да астматичари имају потребу за чешћим инхалацијама и применом терапије. "Мања деца се не могу пожалити, али види се по њима да им овакво загађење ваздуха не прија, односно уколико и постоји респираторна инфекција, она је тежа", додаје Рсовац.

Указала је да је Дечја клиника у Тиршевој установа која се бави најтежим пацијентима и истиче да су на удару домови здравља, где је сигурно још већи пораст деце која долазе са респираторним тегобама.

Навела је да је сада сезона вирусних инфекција и да је целокупни респираторни тракт захваћен.

"Ту се онда јавља поред немогућности да деца нормално дишу, одбијање хране због болности грла, кашаљ који их ремети јер не могу да спавају, јер се тај кашаљ јавља и у сну, а не само током активности. У скопу респираторних инфекција, имају и температуру и малаксали су", објаснила је др Рсовац.

Нагласила је да родитељи треба да децу обавезно одведу лекару када примете да убрзано дишу, да се појачано зноје и да губе ваздух и да кашљу непрестано.

Они који морају да буду обазриви у наредном периоду су – хронични болесници, особе старије од 65 година, деца до пет година.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво