Препорука "Батута": Смањите боравак на отвореном ујутро и увече

Институт "Др Милан Јовановић Батут" поручује да нема разлога за панику али указује на значај примене мера заштите у условима загађења ваздуха.

Поводом загађења ваздуха у градовима у Србији, препорука Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" је да осетљиве особе ограниче свој боравак напољу у јутарњим и вечерњим сатима.

"Ту спадају особе са хроничним обољењима (респираторна, кардиоваскуларна обољења), мала деца и старије особе", наводи се у саопшењу.

Када је у питању здрава популација, препоручује се да се у данима са повећаним степеном загађења физичка активност не обавља на отвореном простору.

Према потврђеним информацијама из здравствених установа, како се додаје, број деце која су примљена на лечење није повећан, већ је тај број уобичајен односу на онај који се бележи у претходним годинама у истом временском периоду.

Који су узроци загађења

Институт објашњава да је тренутно урбано аерозагађење у Србији углавном честичног типа (ПМ-10 честице).

"Бележи се варирање концентрација честица у току дана у зависности од присуства извора загађења. Ове концентрације загађења зависе од климатских услова на одређеној територији и уобичајене су за ове временске услове и зимски период", напомиње Институт.

На концентрације и трајање честичног загађења утичу ниске температуре ваздуха, висок ваздушни притисак, успостављање температурне инверзије, што се региструје у зимском периоду, најчешће у раним јутарњим часовима и увече.

"Узроци аерозагађења су кућна ложишта, грејање на фосилна горива, велики број моторних возила, сагоревање лигнита ниског квалитета, нерационално и неефикасно трошење енергије, неефикасне технологије сагоревања фосилних горива, неадекватно одржавање индустријских постројењам", пише у саопштењу.

Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије, како се додаје, поручују да нема потребе за паником и указују на значај примене мера заштите у условима аерозагађења.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 15. јан 2020, 16:54) - anonymous [нерегистровани]

tacno tako

A sastanak na ovu temu koji se organizuje ima za cilj da se pronadje neka prazna prica i obecanje koje ce da smiri gradjane da se ne bune zbog zagadjenja. Ne ocekuje se duga zima, tako da ce ovo sastancenje da im resi politicki problem zagadjenja

(среда, 15. јан 2020, 11:22) - Паметњаковић [нерегистровани]

То једноставно није тачно.

Аутомобили се возе током целе године, фабрике исто раде током целе године и атмосферски притисак варира током целе године, па никада није овако. Биће да су топлане проблем, оне раде само зими.

(среда, 15. јан 2020, 07:50) - anonymous [нерегистровани]

Glupost

Znači da ne idemo na posao?

(среда, 15. јан 2020, 07:16) - anonymous [нерегистровани]

I moja poruka

Bolje da nadjemo drugi naci zagrevanja a ne na peći na ugalj i drva i da smanjimo emisiju zagadjivanja vazduha dimom i smogom iz fabrika, a ne da sami sebe "hapsimo" po kucama.