Kako zaštititi decu od njihovih vršnjaka

Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić" rekao je za RTS da, kada pričamo o zlostavljanju i vršnjačkom nasilju, ne može da se kaže šta je gore – da li maltretiranje preko društvenih mreža ili fizičko nasilje, jer je tu tanka linija.

Igor Jurić je rekao, gostujući u Beogradskoj hronici, da članovi Fondacije obilaze škole svake nedelje, po tri-četiri škole, i da ne postoji škola koja nema problem sa vršnjačkim nasiljem.

"Nekoliko škola je molilo da napravimo radionice, gde bi se moglo preventivno delovati i mi smo održali nekoliko okruglih stolova. To je generalno naš veliki problem i u narednom periodu susrešćemo se sa posledicama", rekao je Jurić.

Ističe da kada pričamo o zlostavljanju i vršnjačkom nasilju, ne može da se kaže šta je gore – da li maltretiranje preko društvenih mreža ili fizičko, tu je tanka linija.

Rekao je da se nekoliko slučajeva, koji su započeli preko društvenih mreža, a koje je Fondacija kroz svoje filmove prikazivala – završilo tragično jer su neka deca izvršila samoubistvo.

Između tradicionalnog i savremenog vaspitanja 

Jurić je rekao da će jedna od tema konferencije 27. septembra u Subotici biti suicid kod mladih i dece. "Činjenica je da smo razapeti između tradicionalnog i onog savremenog vaspitanja", kaže on.

"Danas u ovom savremenom nekako samo gledamo kako ćemo zaštititi decu i šta treba sve da radimo sa decom sa jedne strane, a oni ne vide posledice", kaže Jurić.

Prema njegovim rečima, veliki problem je ono što je direktor škole iz Barajeva pomenuo – ne možemo da krivimo decu i da se pitamo: zašto se ovo dešava i zbog čega je vršnjačko nasilje u ekspanziji i da sada zabranjujemo i sankcionišemo neke stvari, a sa druge strane, nudimo u dva sata posle podne nasilje koje nije kažnjivo.

"To je nešto što nudimo i deca se na to ugledaju, gledaju neke vrednosti i sa tim se poistovećuju i vide – pa ako to neko radi u javnom životu na javnim nacionalnim televizijama, zašto ja ne bih to radio u školi", kaže Jurić.

To je posledica onoga što mi odrasli njima pružamo i dok mi odrasli ne počnemo sebe da menjamo i konrektno ne menjamo naš sistem, ne možemo da očekujemo da se deca menjaju, istakao je Jurić.

Na radionice dolaze roditelji dece koja nisu problematična, a oni roditelji čija deca jesu problematična ne dolaze. "Oni neće da dođu iz nekoliko razloga – možda ih to ne interesuje, možda što shvartaju da imaju problem a neće da ga podele sa okolinom ili su uplašeni", kaže Jurić. 

Pretnje smrću preko društvenih mreža 

Postoje pretnje smrću preko društvenih mreža između dece. Deca to često koriste, zakazuju razne tuče i problem je što policija ne može da reaguje, kaže on.

"Ali druga je stvar što ne reaguju druge službe koje imaju pravo i obaveze da rade. Nema dovoljno kapaciteta", istakao je Jurić.

Ispričao je da je bio u Zagrebu na poliklinici koja se bavi nasiljem nad decom. "Pričali smo kako bi bilo da kod nas to zaživi, a u Vojvodini postoje dva dečja neuropsihijatra", rekao je Jurić.

Govoreći o čoveku koji je uhapšen jer mu je pretio smrću preko društvenih mreža, Jurić kaže da mu prećeno šest meseci. Nije o tome mnogo govorio da bi izbegao publicitet.

"U poslednjih mesec dana počela je pretnja porodici i to je postalo nešto što me je zabrinulo, a obični ljudi imaju veliki problem", zaključio je Jurić.   

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво