Venci kod spomenika "Zašto?"

Predstavnici Grada i RTS-a položili su vence ispred spomenika "Zašto" u znak sećanja na poginule radnike RTS-a.

Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" saopštila je 2000. godine da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade Televizije.

Čelnici NATO-a su tvrdili da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog suda koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović 2002. osuđen je na 10 godina zatvora jer nije poštovao naređenje tadašnje Savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici.

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski(25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković(39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović(50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter.

Miroslav Medić, brat ubijenog Siniše Medića, rekao je da su dobili obećanje da će se za 20. godišnjicu izgraditi memorijalni kompleks, odnosno da će ruševine zgrade biti konzervirane.

"U okviru memorijalnog kompleksa biće memorijalna soba u kojoj će se nalaziti fotografije i lični predmeti poginulih i interaktivni ekrani gde ćete moći da se obavestite o svim zločinima koje je NATO pakt učinio", rekao je Medić. 

broj komentara 0 pošalji komentar