Troje putnika i dalje u teškom stanju, 500 Nišlija dalo krv

Posle jučerašnje nesreće koja se dogodila na pružnom prelazu u Donjem Međurovu kod Niša, troje putnika i dalje je u teškom stanju. Ostali pacijenti su noć proveli relativno mirno. Više od 500 Nišlija dobrovoljno dalo krv.

Teško povređeni pacijenti iz autobusa koji je juče prepolovljen na pružnom prelazu polako se oporavljaju a oni najteže, kako navode lekari niškog kliničkog centra, su neznatno bolje. Danas je u Nišu Dan žalosti

Od ukupno dvadeset dvoje povređenih, 13 pacijenata sa najtežim povredama nalazi se na odeljenju Intezivne nege, odnosno na Klinici za anesteziju reanimaciju Kliničkog centra u Nišu.

Stanje većine pacijenata je nepromenjeno, odnosno stabilno, navodi doktor Miroslav Stojanović. 

"Njihovi vitalni parametri su u granicama normale. Nijedan od pacijenata nema znakove pogoršanja, niti iziskuje dodatne dijagnostičke terapijske procedure i niko od njih ne zahteva urgentnu reintervenciju", naveo je doktor Stojanović.

Prema njegovim rečima, troje najteže povređenih pacijenata su u nepromenjenom stanju i njihova dalja prognoza je nezahvalna.

"Mi se nadamo da će to ići na bolje", rekao je Stojanović. 

U Zavodu za transfuziju od jutros gužva, na apel su se odazvali dugogodišnji davaoci ali i mnogo mladih ljudi.

"Ovo je nažalost poseban povod, ali krv dajem otprilike jednom godišnje", rekao je jedan od davalaca.

Veliki broj mladih došlo je da da krv kako bi makar na taj način pomogli unesrećenima.

"Za obradu krvi od ovog trenutka kad ovi ljudi završe sa davanjem krvi, potrebno je šest do sedam sati. Složićete se da je to jako dug period za onog koji je povređen ili akutno bolestan da sačeka tih šest do sedam sati, tako da još jednom izražavam zahvalnost", ističe doktor Predrag Đorđević iz Zavoda za transfuziju u Nišu.

Jučerašnji dan bio je jedan od najtežih za niško zdravstvo, kažu u Kliničkom centru.

Grad Niš je saopštio da će porodicama nastradalih i povređenih pružiti svu neophodnu pomoć.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво