Treća javna rasprava o jeziku i pismu na RTS-u

U Somboru je održana treća javna rasprava "Jezik i pismo na Javnom medijskom servisu i programski sadržaji RTS-a".

Grad sa većinskim Srbima, ali i dvadeset nacionalnih manjina i isto toliko jezika, bio je mesto gde je organizovana poslednja rasprava za ovu godinu.

Predsednik Programskog saveta RTS-a kaže da su i prethodne i ova rasprava pokazele da je naša kuća "stanište dobrog govora i jezika".

"I da je obaveza svih zaposlenih na Javnom servisu, pre svega novinara, voditelja, spikera, lektora i ostalih da neguju te vrednosti i neprestano podižu lestvicu jezičke politike i kulture govora", kaže Milivoje Pavlović.

Kolege iz naše kuće u uvodnom izlaganju upoznale su prisutne sa jezičkim standardima koji se neguju na radijskim i televizijskim programima.

Toni Bedalov govorio je o izveštavanju o nacionalnim manjinama, kao i iskustvu dopisnika iz multinacionalne Subotice, a domaćini su raspravu iskoristili da skrenu pažnju Javnom servisu da Zapadnobački okrug sa skoro 200.000 građana zaslužuje svoje dopisništvo.

"Do sada smo se osećali na neki način zanemareni, možda nedovoljno vidljivi. Nadamo se da će pored ove posete RTS-a, ono uticati i na veću vidljivost naših programa, naših manifestacija, turističke ponude, kulturno-istorijskog nasleđa, ali i brojnih primera dobre prakse koju grad Sombor može da pruži", kaže Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora.

U raspravi su učestvovali građani, udruženja, organizacije i institucije, a nakon analize predloga i primedaba učesnika, Programski savet dostaviće generalnom direktoru i Upravnom odboru izveštaj i preporuke za unapređenje sadržaja RTS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво