Radio-amateri značajni i u digitalnom dobu

Pirotski radio-amateri obučavaju desetak osnovaca i srednjoškolaca za pomoć u vanrednim situacijama. U klubu stiču teorijska znanja i rade na instrumentima, a praktična na terenu. Uprkos dostignućima moderne tehnologije, pomoć radio-amatera je nekada nezamenljiva.

Klub Radio-amatera u Pirotu postoji od 1957. godine. Zbog razvoja moderne tehnologije,u jednom periodu su bili zaboravljeni i skrajnuti,ali je poslednjih godina njihova uloga ponovo postala značajna, naročito u vanrednim situacijama. Ovih dana najmlađi članovi kluba pohađaju obuku i spremaju se za reagovanje u zimskim uslovima.

Najmlađi zaljubljenici u radio-tehniku veoma brzo su shvatili da nestanak struje, nepostojanje signala za mobilne mreže i internet nije nerešiv problem. Tu uskače stara, dobra radio-veza i pruža pregršt zanimljivih mogućnosti.

"Ima da se uči spelovanje na našem i međunarodnom, pa i telegrafija i svašta. Svega tu ima, ali po meni nije baš toliko teško da ja to ne bi mogao da uradim", kaže Aleksa Tošić.

Petar Tošić ističe da su dobili priliku da pričaju sa ljudima koje ne poznajemo, iz drugih država.

"Na primer, na Skajpu znamo ko se nalazi sa druge strane, a ovde ne vidimo", ukazuje Petar.

Baza za sticanje teorijskog znanja je Radio-klub Pirot, a umeće i snalažljivost se pokazuju na terenu. Na jednoj od praktičnih obuka simulirana je potraga za nestalom osobom u otežanim zimskim uslovima.

"Osećaj je lep kada znaš da ćeš možda pronaći neku nestalu osobu i nekome pomoći, zato što većina naših vršnjaka ne radi to i zato što smo mi jedni od retkih u Srbiji koji to rade", navodi Nenad Cvetković.

Radio-klub Pirot odnedavno je deo Gradskog štaba za vanredne situacije i svojim iskustvom, znanjem i specifičnom opremom pomažu ekipama na terenu.

"Mi iz Radio-kluba smo već formirali radio-mrežu za opasnost koja služi baš ovoj svrsi-znači kada dođe do tih pretraga terena. Stara planina nije pokrivena mobilnim telefonom, odnosno signalom mobilne telefonije 100 odsto, pa eto naši sistemi, naši linkovi to nadoknađuju", ističe Bojan Božić.

Pirotski radio-amateri zato apeluju na mlade ljude da se uključe u radio-klubove i da uđu u još jednu zanimljivu sferu koja ih pored društvenih mreža takođe, može povezati sa celim svetom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво