Prvi mrazevi napunili prihvatilišta

Sa prvim snegom i niskim temperaturama napune se prihvatilišta i za odrasle i za decu. Potrebna im je hrana, odeća i topla obuća. Ekipe RTS-a obišle su neke od adresa gde oni koji žive i rade na ulici pronađu sklonište od zime.

Pod krovom prihvatilišta za odrasle svima je potrebno isto, da se ugreju, okupaju, pojedu topao obrok i da ih neko pita kako su. U trpezariji u kojoj se okupljaju govore i o tome kako su ostali bez adrese. Svaka priča je drugačija, ali jedno im je zajedničko – nemaju nikog da o njima brine.

"Moja priča je malo duža zato što sam živela u Americi 40 godina. Tamo sam doživela veliku nesreću, ubili su mi muža i ja sam se vratila ovde, međutim nisam se snašla", kaže Vesna Rnić, korisnica Prihvatilišta za odrasla i stara lica. 

Korisnik Darko Čkonjević kaže da ima dva brata od tetke, rođeni brat mu je u Austriji s njim nema kontakt, a da ovde ima prijatelje i društvo s kim može da popriča.

Prvi mrazevi uvek prepune Prihvatilište.

"Nama je kapacitet 104, danas već imamo 111. Negde dođemo faktički kao urgentni centar za ljude koji su na ulici", kaže Nevenka Nikuć Simataković, upravnica "Prihvatilišta za odrasla i stara lica".

Mnogi dolaze bez dokumenata, a kada ih dobiju, smeštaj bi mogli da potraže i u Domovima za stare. U praksi ta vrata neretko ostaju za njih zatvorena.

"Da što pre nađu adekvatan trajniji smeštaj, specijalizovane ustanove, gerontološke centre ili mlađim osobama da se pomogne u resocijalizaciji", kaže Nevenka Nikuć Simataković.

Deca ulice u svratištu

Na drugom kraju grada, puni se Svratište – dolaze deca ulice. Umorna od posla, često gladna i promrzla.

"Potrebna nam je topla odeća i obuća, sredstva za ličnu higijenu i užina. Posebno obuća, vodootporna, koja može da ugreje deci noge", kaže Mina Lukić, koordinatorka Svratišta za decu.

Obrok više traži se i u Narodnim kuhinjama. Oko 1.200 sada mogu da podele u Bujanovcu svakog dana. Ali to nije dovoljno.

"Ono što mi možemo da uradimo je da, korisnike koji ne dolaze da redovno uzimaju hranu, zamenimo sa onima koji su na spisku čekanja i tako damo priliku onim ljudima koji bi redovnije dolazili da uzimaju hranu", kaže Bratislav Lazarević iz Crvenog krsta Bujanovac .

Na listi čekanja sada je 26 porodica – računaju 70-oro gladnih. Zato iz bujanovačke Narodne kuhinje i molba Crvenom krstu da im odobri još sto obroka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво