Javna rasprava u Takovskoj, RTS na braniku standardnog jezika

U Galeriji RTS održana je druga javna rasprava "Jezik i pismo na javnom medijskom servisu RTS i programski sadržaji RTS".

Cilj javne rasprave o programskim sadržajima Javnog medijskog servisa je da afirmiše načela jezičke politike, analizira praksu i ukaže na sredstva kojima se ona mogu unaprediti i očuvati u našoj multikulturalnoj i višejezičnoj zajednici.

"Ova rasprava pokazala je da u Radio-televiziji Srbije postoji svest o odgovornosti za kvalitet govorne komunikacije sa milionskim auditorijumom i da se novinari, voditelji, urednici, spikeri i ostali zaposleni u Javnom servisu pridržavaju stabilnih načela jezičke politike", rekao je prof. dr Milivoje Pavlović, predsednik Programskog saveta RTS-a.

U uvodnom izlaganju Mirjana Blažić, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Prvog programa Radio Beograda, istakla je jezičke standarde koji se neguju na četiri radijska programa naše kuće, dok su urednik Nataša Mijušković i lektor Jelena Dubajić Pantić govorile o iskustvu rada u Informativnom programu.

U raspravi su učestvovali građani, udruženja, vladine i nevladine organizacije i institucije zainteresovani za programski sadržaj RTS-a.

"RTS je ostao poslednji na braniku standardnog jezika kakav bismo želeli da postoji. Imam utisak da su se svi drugi mediji opustili i prepustili svakodnevnom jeziku i svakodnevnom govoru", istakao je lingvista Vlada Đukanović.

U Somboru će 7. decembra biti održana završna javna rasprava, a nakon analize sugestija, predloga i primedaba učesnika, Programski savet dostaviće generalnom direktoru i Upravnom odboru izveštaj i preporuke za unapređenje programskog sadržaja RTS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи