Humanost porodica stradalih ponovo spasava živote

Koliki je značaj darivanja organa i tkiva najbolje govori primer da su stručnjaci Očne klinike Kliničkog centra Srbije i Dečje klinike u Tiršovoj uspešno transplantirali rožnjače bebi od 10 dana. Pored toga, u Urgentnom centru i na Klinici za kardiohirurgiju uspešno su urađene transplantacije jetre i bubrega, a izvedena je i deveta transplantacija srca u ovoj godini.

Posle operacije mali Aleksandar oporavlja se u Dečjoj kllinici u Tiršovoj. Jutros je bio na prvoj kontroli. Iako još nisu spremni da govore za medije, osmeh ne skrivaju, jer da njihovom sinu nisu presađene rožnjače, on nikada ne bi mogao da vidi svet oko sebe.

Pravovremeno su odreagovali i lekari u Nišu, u Tiršovoj, na Očnoj klinici, u Ministarstvu zdravlja. Aleksandar je dobio svoju prvu životnu bitku i trku sa vremenom.

"U samom porodilištu je već primećeno da je dete rođeno sa belim rožnjačama, to je leukom rožnjače, urođena kongenitalna anomalija. Današnja kontrola je bila isto jako uspešna, nadamo se da će i dalji postoperativni tok proticati kako treba", ističe dr Tanja Kalezić sa Očne klinike KCS.

A u Urgentnom centru i na Klinici za kardiohirurgiju oporavljaju se Nikolina i Stojanka, kojima je urađena transplantacija jetre, pacijentkinja sa presađenim bubrezima, a razgovarali smo i sa Milanom, koji ima novo srce.

"Treći put sam pozvana i eto, hvala bogu, treća sreća. Sve je uspelo, sve je kako treba, ja se super osećam i zahvalila bih se prvo porodici donora, jer da nije bilo njih ne bi bilo ni mog novog života", navodi Nikolina iz Novog Bečeja.

Stojanka iz Raške kaže da je njoj ovo bio prvi poziv, da je operacija uspela i da se, takođe, dobro oseća.

Milan iz Inđije, koji je dobio novo srce, ističe da se devet dana nakon operacije oseća odlično.

"Neizmerna zahvalnost porodici koja je dala pristanak za transplantaciju organa, četiri života su spasena u toku noći prethodnog vikenda, između ostalog i deveta transplantacija srca u ovoj godini", napominje doc. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS.

I ovom prilikom lekari pozivaju na humanost i solidarost, jer kada se jedan život ugasi, više drugih može biti spaseno, ili, kao malom Aleksandru omogućeno, bezbrižno detinjstvo.

"Potrebe naše države bi bile negde između 30 i 40 transplantacija godišnje minimum i mi smo spremni da toliki broj intervencija i uradimo, naravno ukoliko se pojavi adekvatan broj organa, odnosno donora", ukazao je dr Putnik.

U Srbiji, u ovom trenutku, na transplantaciju bubrega, jetre, srca, pluća, rožnjača čeka oko 2.000 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво