Čemernik – stecište ljubitelja prirode, lovaca i umetnika

Čitav jug Srbije obiluje malo poznatim prirodnim lepotama. Na planini Čemernik, dvadesetak kilometara iznad Crne Trave, je lovište Valmište. Do početka sezone ugostili su umetnike, učesnike likovne kolonije "Skobaljić grad" koju ovde već nekoliko godina organizuje Dom kulture iz Vučja.

Ako putevima i oskudeva, obiluje prirodnim bogatstvima i lepotama. Bukva i breza caruju Čemernikom. Na 1.500 metara nadmorske visine raj za evropskog jelena i divlju svinju. Do tri hranilišta lovišta Valmište po malo sena i kukuruza stižu u sumrak.

"Mi ih prihranjujemo svakodnevno, ali one dolaze tek predveče, znači moramo da sačekamo da bi ih videli", kaže poslovođa lovišta "Valmište" Bratislav Ristić.

Komercijalno lovišta "Srbijašuma" na Čemerniku spremno je za 1. avgust i početak sezone.

"Mogu da se najave, da dođu, da prenoće, da odstrele i da kako da vam kažem, uživaju u ovoj lepoti," objašnjava Milan Milić iz Šumskog ganzistva JP "Srbijašume" iz Leskovaca.

Dok domaći i strani gosti ne stignu ovo je stanište umetnosti. Tišina, planinska svežina, nedirnuta priroda, nepresušna su inspiracija.

"Zov ove prirode je baš prava stvar za ljude koji stvaraju i koji ostavljaju trag i ogledalo svoje duše na ovim podlogama", smatra umetnik iz Vučja i osnivač kolonije Bratislav Anđelković.

"Pogled može da vam ode daleko, što je vazduh čist i što je društvo odabrano", naglašava slikar iz Niša Ljubiša Kocić .

I slikar iz Zubinog Potoka Dragoslav Božović kaže da je ambijent izvanredan za slikare i za stvaranje.

Trajanje kolonije koja postoji već 16 godina garantuje vernost najstarijih i odziv mladih umetnika.

"Ja sam ovde drugi put zaredom i drago mi je što mogu da učestvujem sa njima i što mogu od njih dosta toga da naučim", kaže mlada učesnica kolonije iz Leskovca Petra Mladenović.

Iz podnožja Kukavice kolonija je na skoro 100 kilometara udaljeni Čemernik stigla pre pet godina.

"Vrlo je sličan ambijent i nadam se da će i kad vratimo koloniju na Kukavicu i u Vučje ponovo ti naši umetnici imati iste uslove da ostave iste takve čak i bolje rezultate", veruje direktor Doma kulture Vučje Bratislav Stanisavljević.

Čemernik i lovište "Valmište" viđeni očima i dušom desetak umetnika biće pred publikom u Vučju naredne sedmice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво