Kozarstvo – ozbiljan biznis porodice Mali iz Kucure

Dva brata Siniša i Julijan Mali iz Bačkog sela Kucura u opštini Vrbas odlučili su da ostanu u rodnom selu a perspektivu vide u gajenju koza i preradi mleka. Želja im je da na prvenstveno domaće a zatim i inostrano tržište plasiraju originalne mlečne proizvode. Obrađuju pet hektara sopstvene zemlje, a nadaju se zakupu državnih parcela jer imaju svu potrebnu mehanizaciju za obradu i većih površina.

Siniša je student treće godine poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu a brat Julijan je završio zanat za kuvara. Za razliku od većine svojih vršnjaka koji hrle u grad vratili su se u Kucuru. Siniša ističe da će po završetku fakulteta ostati u rodnom selu i baviti se kozarstvom, sadašnja farma broji pedeset grla.

"Planovi su da se pojača stado, da se možda i duplira broj muznih koza, da se uradi prerada sira i mlečnih proizvoda, da se taj proizvod uvrsti u standard i da može da se prodaje u marketima zdrave hrane. Znači da imamo neki zatvoren krug proizvoda od same proizvodnje mleka do gotovog proizvoda na tržištu", navodi Siniša Mali iz Kucure.

Iako sve poslove mahom rade zajedno za preradu mleka zadužen je Julijan po struci kuvar.

"Trenutno proizvodimo četiri vrste sira, to su – dimljeni, sa ljutom paprikom, origanom i obični. Plasiramo ih u Novi Sad i u selu Kucuri, kao i Vrbasu a da bi mogli da pravimo više sira, a da bi to unapredili potrebna nam je mlekara i sirana za koju trenutno nemamo novčanih sredstava, pa bi nam trebao neki kredit", navodi Julijan Mali.

Na pitanje koliko mu ime Siniša Mali pomaže ili ne u svakodnevnom životu, mladi stanovnik Kucure odgovara: "Ja mislim da uopšte nema nekog značaja ime i prezime, to je značajno možda zato što ljudi prepoznaju gradonačelnika Beograda i tako im ostane u sećanju.  Opet kažem, kako je njegov rad i trud stvorio njega tako je moj rad i trud stvorio mene, tako i dok mene ne prepoznaju kao i Sinišu Malog koji se bavi kozarstvom i poljoprivredom, tek tada će moj cilj biti ispunjen, a do tog dana ja se trudim i borim".

Pored kozarstva pre četri godine pažnju im je privukla i paulovnija pa su krenuli u uzgoj mladih stabala ovog brzorastućeg drveta poreklom iz Kine i za ovo su već obezbedili tržište.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се