"Policija uvek bila uz svoj narod"

Nebojša Stefanović je u Beogradu otvorio izložbu "Istorija policije u Srbiji" i istakao da su policajci uvek delili sudbinu sa građanima.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je izjavio da je izložba "Istorija policije u Srbiji" lep događaj kojim "želimo da se podsetimo kako je osnovana policijska služba u Srbiji".

"Koreni prve javne bezbednosti u Srbiji dosežu do vremena Prvog srpskog ustanka 1811. kada je ustanovljeno prvi put Ministarstvo unutrašnjih dela", objasnio je ministar.

Stefanović je podvukao da je od tog trenutka, više od dva veka policija prošla kroz brojne izazove, ukazujući da je imala važnu ulogu tokom oslabađanja od turske imperije.

"Policija je uvek bila uz svoj narod. Policajci su sa građanima delili sudbinu kroz koju je prolazio narod", podvukao je ministar.

Objasnio je da izložbom, koja je otvorena za građane, želi da se dočara kako je izgledala policijska služba u prošlosti i kako se razvijala.

Ukazao je da je veliki broj eksponata, zbog turbulentnih vremena kroz koje je prolazila Srbija, a tako i policija, izgubljeno.

"Postoje fotografije uniformi koje nemamo sačuvane", rekao je Stefanović.

Poziv građanima da ustupe predmete iz privatnih kolekcija

Stefanović je pozvao sve koji u svojim privatnim kolekcijama poseduju predmete i uniforme koje je policija koristila da ih ustupe, dodajući da mogu ostati u njihovim vlasništvu, ali da bi Ministarstvo bilo ponosno da ih izloži.

Zahvalio je Gradu Beogradu za ustupanje prostora u kojem se održava izložba, ukazujući da to nije stalni stalni muzej kakav bi Ministarstvo volelo da ustanovi.

"Trudićemo se da pronađemo adekvatan prostor gde bi otvorili pravi muzej da izložimo više eksponata. Ovo je prva postavka ovog tipa o istoriji srpske policije", naglasio je Stefanović.

Rekao je da bi Ministarstvo volelo da građani vide kako se razvijala policija.

Izrazio je, takođe, nadu da će uskoro Ministarstvo moći građanima da prikaže i vozila koje je policija koristila.

"Već sada u depoima imamo određena vozila koja su korišćena", dodao je ministar.

Otvaranju izložbe u galeriji preko puta Predsedništa Srbije prisustvovali su ministar za socijalna i boračka pitanja, rad, zapošljavanje Zoran Đorđević, gradonačelnik Beogarda Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić i visoki policijski zvaničnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво